Ga naar Content

Zaanse burgemeester Jan Hamming over opvang 2000 Oekraïners: "Wij gaan dat fiksen"

Het gaat lukken om de komende weken zo'n tweeduizend Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Dat zegt Jan Hamming, de burgemeester van Zaanstad en tevens voorzitter van de veiligheidsregio. Gisteren liepen honderden mensen mee in een fakkeloptocht in het centrum van Zaandam om steun aan de Oekraïners te betuigen.

Jan Hamming over opvang 2000 Oekraïners: "Wij gaan dat fiksen" - NH Nieuws

Alle veiligheidsregio's moeten op korte termijn duizend vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, is besloten door het kabinet. Binnen enkele weken worden dat er tweeduizend. Vastbesloten zegt Hamming: "Dat gaat ons lukken. Zoals ze in Duitsland hebben gezegd: 'wij krijgen het voor elkaar', zo wij gaan het hier ook voor elkaar krijgen. Wij gaan dat fiksen."

Hij vervolgt: "Er komen nu elk uur mensen uit Oekraïne Zaanstad binnen. Die worden gelukkig nu goed gehuisvest, dankzij ook de hotelsector die de schouders eronder zet. Dat is fantastisch. Nu zijn we keihard bezig - dag en nacht - om extra nieuwe voorzieningen te realiseren."

"Ik denk dat we met elkaar voor een enorme opgave staan de komende tijd"

burgemeester zaanstad jan hamming

"Het gaat in fases. Op korte termijn moeten we ervoor zorgen dat kinderen niet in de vrieskou 's avonds op straat zijn. Dat gaat goed. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat mensen op de middellange of zelfs lange termijn - afhankelijk van hoe lang de oorlog duurt - hier kunnen worden opgevangen."

Tekst loopt door onder de video

NH Nieuws - NH Nieuws

De honderden mensen die op de steunbetuiging waren afgekomen, maakten indruk op Hamming. "Ik denk dat we met elkaar voor een enorme opgave staan de komende tijd. Het is ontzettend belangrijk dat we dan naast elkaar staan. Het is bijzonder vanavond met zoveel mensen. Dat geeft mij de energie om de komende weken er extra hard tegenaan te gaan om alles te regelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]