Ga naar Content

Arno Klijbroek uit Kiev regelt nu hulptransporten vanuit Dirkshorn

Arno Klijbroek woonde 25 jaar lang in Kiev maar moest vluchten toen de Russische granaten in de buurt van zijn huis begonnen in te slaan. Samen met zijn vrouw en dochter woont hij nu bij zijn vader in Tuitjenhorn. Met andere Nederlanders uit Oekraïne zamelt hij grote hoeveelheden levensmiddelen in om de mensen daar te kunnen ondersteunen.

Arno Klijbroek uit Kiev regelt nu hulptransporten - NH Nieuws

In het bedrijfspand van de firma Kolken in Dirkshorn staat een kleine vrachtwagen klaar voor vertrek richting de grens van Polen en Oekraïne. Chauffeur Igor reed de rit normaal gesproken ook maar dan met tulpen. Nu zit zijn wagen vol accu's, generatoren, veldbedden, helmen en ga zo maar door. 

"Vorige week donderdagnacht rond 05.00 uur zaten we ineens rechtop in bed van een aantal enorme explosies vlakbij het vliegveld. Wij wonen daar dichtbij", vertelt Arno Klijbroek die samen met het bedrijf uit Dirkshorn tulpen verhandelde in Oekraïne. "We stonden al een aantal weken op scherp maar hoopten dat het nooit zou komen. Maar toen gebeurde het toch."

Exodus

Hun 16-jarige dochter Katja is dan al hier, voor de zekerheid is ze twee weken eerder naar Nederland gestuurd. Samen met zijn vrouw Lesia stapt Klijbroek in de auto voor een lange rit richting de Hongaarse grens. Ze laten niet alleen hun huis achter. Ook zijn schoonouders, in de tachtig blijven in Oekraïne. Stevig geworteld in de Oekraïne is het voor hun geen optie om mee te gaan.

"Het was een totale exodus van een stad met 3,5 miljoen mensen. Lange files, rijen bij de banken en tankstations. Toen we langs het vliegveld reden zagen we, vermoedelijk, Russische vliegtuigen overkomen. Later kwamen we Oekraïense tanks tegen, mensen huilend langs de kant van de weg. Auto's vol met gezinnen...echt totale chaos."

"Op het moment dat we bijna de grens passeerden voelde het als een opluchting. Toen we er overheen waren wilden we terug"

Arno Klijberg

Na 30 uur rijden, met een korte stop bij de ouders van zijn vrouw, passeren ze de grens van Hongarije. Ze hebben geluk, er zijn zoals op veel andere plaatsen te zien is, op dat moment geen lange rijen. Ze laten hun thuis, de Oekraïne achter zich. "Op het moment dat we bijna de grens passeerden voelde het als een opluchting. Toen we er overheen waren hadden we allebei het gevoel 'ja maar we willen terug'", zegt Klijbroek.

De ondernemer uit Kiev is op de reis naar Nederland al in contact met zijn collega's van Stichting de Leeuw Kiev. Ze willen materialen, levensmiddelen en andere basisbenodigdheden verzamelen om naar Oekraïne te sturen. Zaterdagavond komen Klijbroek en zijn vrouw aan in Tuitjenhorn. De maandag erna rijden de eerste vrachtwagens al vol goederen richting de Poolse grens.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto:

Bulk

"We hebben besloten om met Stichting De Leeuw Kiev ons te richten op hulp te doneren in enorme hoeveelheden door het bedrijfsleven. Het gaat dan om levensmiddelen, conserven. Maar hier in de Kop van Noord-Holland bedrijven die aardappelen, wortels en uien kunnen leveren. Maar dan wel vrachtwagens vol", legt Klijbroek uit.

Chauffeur Igor heeft ondertussen zijn wagen gestart en maakt zich klaar voor de eerste grote etappe richting de grens van Polen en Oekraïne. "Ik ben blij dat ik wat voor mijn land kan doen. En we bedanken Nederland en de rest van de wereld voor alle hulp", zegt hij in het Engels.

Transport

"We hopen dat transportbedrijven in de regio ons willen helpen om de spullen te brengen naar de Poolse grens", zegt Klijbroek die bang is dat de ellende nog lang niet voorbij is. "Vanaf daar regelen wij het transport via een lokaal netwerk. Ik besef daarbij dat dit op een gegeven moment op Europees niveau geregeld moet worden. Het is een land met 44 miljoen inwoners en de supermarkten zijn leeg."

Bekijk hieronder het hele verhaal van Arno over het snelle vertrek uit Kiev en de inzamelingsactie van Stichting de Leeuw Kiev.

Arno Klijbroek uit Kiev regelt nu hulptransporten vanuit Dirkshorn - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]