Start van hoofdcontent

NOORDKOP

nl

Welke inzamelingsacties voor Oekraïense vluchtelingen zijn er in de Noordkop?

3 maart 2022, 08.30 uur · Aangepast 3 maart 2022, 10.36 uur · Door Carina Gutker

Tal van hulp- en inzamelingsacties zijn gestart om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Ook in de Kop van Noord-Holland zijn er meerdere van zulke acties opgezet. Waar kun je terecht als je spullen hebt? Een (onvolledig) overzicht van de acties in de Noordkop.

Vluchtelingen uit Oekraïne bij de Poolse grens - ACN Team

Dirkshorn: Katarzyna Krzysztofiak uit Heerhugowaard is samen met een groepje vrienden een inzamelingsactie voor hulpgoederen begonnen. Alle gedoneerde spullen worden verzameld in een magazijn aan de Middenweg 59 in Dirkshorn, daar kunnen mensen ook nog dingen brengen. Katarzyna is ook telefonisch te bereiken via het mobiele nummer 06-83396029.

Den Helder/Schagen/Wieringerwerf/Tuitjenhorn: Kringloopwinkel Rataplan gebruikt alle vestigingen als inzamelpunt voor goederen voor Oekraïense vluchtelingen. Er wordt vooral gevraagd om kleding, medicijnen, cosmetica, lang houdbaar voedsel of andere goed bruikbare spullen. Alles wordt in dozen gestopt en vervoerd naar Oekraïne. "Wij zorgen dat het veilig en snel op de juiste plek terecht komt", schrijft Rataplan op de eigen website.

Julianadorp: Rika Boeree uit Julianadorp is maandag begonnen met een inzameling. Ze schrijft op Facebook dat ze vervoer naar Polen heeft kunnen regelen. Ze zamelt in aan de Doorzwin 4157 in Julianadorp. Boeree meldt dat de aandacht 'overweldigend' is, maar ze waarschuwt ook: "Ik kan niet heen en weer naar Den Helder blijven rijden, ik heb er nu al een dagtaak aan. Zoals iedereen weet is de benzine ook erg duur en ik doe het vrijwillig. Daarom mijn verzoek om te kijken of er niet iemand in Den Helder is die ook inzamelt."

Gisteren meldde Boeree dat de eerste lading weg is richting Oekraïne (tekst gaat verder onder de Facebookpost):

Tuitjenhorn: Een babypraktijk in Tuitjenhorn moest meteen denken aan de zwangere en pas bevallen moeders uit Oekraïne en besloot om babykleertjes, kinderwagens, luiers, andere babyartikelen en spullen voor jonge moeder in te zamelen. De praktijk zit in de Ondernemers Centrale aan de Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Spullen kunnen nog worden gebracht: ze verwachten over twee weken alles naar Polen/Oekraïne te kunnen brengen.

Anna Paulowna: Een inwoonster uit Anna Paulowna vroeg gisteren aan haar dorpsbewoners of er nog mensen beddengoed, een babybedje, kleding en babyvoeding over hadden voor gezin van acht personen uit Oekraïne. Daar kwamen zoveel reacties op, dat ze een paar uur later al meldde dat ze eerst moest inventariseren wat ze allemaal had aangeboden gekregen.

Middenmeer/Wieringerwerf/Hippolytushoef: Steltenpool Bolbloemen B.V. kwam zondag met een oproep om deze week 'de meest noodzakelijke dingen [te verzamelen] die zullen worden vervoerd naar hulppunten in Dołhobyczów en Dorohusk'. Wie spullen over heeft, kan die de hele week brengen naar verschillende locaties in de gemeente Hollands Kroon.

Tekst gaat verder onder het gele blok.

De gemeente Schagen laat weten alle inzamelacties van goederen te willen coördineren. Mensen die een actie op poten hebben gezet, kunnen deze bij de gemeente melden door te mailen naar [email protected]. 'De gemeente kijkt hoe initiatieven verbonden kunnen worden en elkaar kunnen versterken. Ook brengt ze dan particulieren en bedrijven met elkaar in contact en biedt de gemeente hulp bij het oplossen van knelpunten.'

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord inventariseert of en hoeveel geschikte opvanglocaties er voor gevluchte Oekraïeners zijn in de regio. Over particuliere opvanginitiatieven komt zo ook snel meer duidelijkheid, zo is beloofd. De gemeente Alkmaar doet namens alle regiogemeenten het woord over de grootschalige opvang.

Hollands Kroon meldde dinsdag al dat ze met de werkgevers die Oekraïense medewerkers in dienst heeft, meedenkt over opvangplaatsen voor gevluchte familieleden.

Warmenhuizen/Dirkshorn: Voor haar Oekraïense vriendinnen die al jaren bij haar en haar familie in Schoorl, Warmenhuizen en omgeving werken, heeft een inwoonster een oproep op Facebook geplaatst voor spullen. Ze heeft daarvoor een lijst van spullen opgesteld. "Je kunt 's avonds spullen van deze lijst inleveren bij Tanja en/of Thor op Park De Horn 161 in Dirkshorn. Op zondag 6 maart worden alle ingezamelde goederen door hen naar Rotterdam gebracht om vanuit daar naar Oekraïne te transporteren. Bij mij langsbrengen mag ook!"

Den Helder: Alesa de Boer uit Heerhugowaard en haar zoon Dima Zubenko met zijn vriendin Oksana uit Den Helder zijn een hulpactie gestart voor de baby's in Oekraïne. Er zou vooral veel behoefte aan hulp zijn in het babyziekenhuis in Charkov. Er wordt daarom vooral gezocht naar luiers, babyvoeding, natte (en droge) billendoekje, matrasbeschermers en babykleding. De actie krijgt navolging: ook het bedrijf Boutique Bonheur uit Schagen steunt die. 'Wij stellen de winkel beschikbaar tot en met zaterdagmiddag om deze spullen in te leveren. Wij zullen zorgen dat ze bij Alesa, Dima en Oksana worden gebracht. Maandag worden de spullen richting Polen vervoerd. Vanuit het distributiecentrum komen ze daarna in Charkov terecht.'

Middenmeer: Een inwoner uit Middenmeer begreep via een contact in Kiev dat er veel behoefte was aan eten in blik. Zij stelt daarom haar huis aan de Havenstraat 27 in Middenmeer beschikbaar als verzamelpunt. 'Ik wacht af wat er gebracht wordt en als we met elkaar héél veel hebben verzameld doe ik (waarschijnlijk) een oproep voor andere producten. Ik neem aan dat we een paar dagen bezig zijn met het verzamelen van eten in blik. Ik hou u op de hoogte.'

Tot slot: Stichting Caritas Ukraine-Holland krijgt veel aangeboden, ook uit onze regio:

Meer acties?

Ontbreekt jouw actie in deze lijst? Laat het ons dan weten via [email protected] .

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]