Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Bergens college: 'Wonen in vakantiehuisje moet makkelijker worden'

4 maart 2022, 14.23 uur · Aangepast 5 maart 2022, 09.16 uur · Door Aline Bleeker

Als het aan het college van Bergen ligt, kunnen inwoners binnenkort makkelijker een vergunning aanvragen om voor de duur van vijf jaar in een vakantiewoning te wonen. Daarnaast wil het college dat er binnen de gemeente geen nieuwe recreatieparken bij komen. De maatregelen zijn bedoeld om het woningtekort tegen te gaan.

Sjef Kenniphaas

Dinsdag stemde het college in met het 'Facetbestemmingsplan Recreatie', waarin beide maatregelen zijn vastgelegd. Als het bestemmingsplan door de raad wordt aangenomen, geldt het in de gehele gemeente. 

Voor het wonen in een recreatiewoning bestaat al een regeling. Volgens het college wordt hier te weinig gebruik van gemaakt, omdat de vergunningsaanvraag te ingewikkeld en duur zou zijn. Hierdoor zouden mensen eerder illegaal in een vakantiewoning wonen.

Lees verder door onder het artikel

Dat moet eenvoudiger, aldus het college. Zo moeten mensen die van de regeling gebruik willen maken nu nog zelf veel werk verzetten om het juridisch voor elkaar te krijgen. Bij de nieuwe regeling zijn duidelijkere richtlijnen gesteld, waardoor de aanvraag volgens wethouder Klaas Valkering 'net zo eenvoudig wordt als de aanvraag van een vergunning voor een dakkapel'. 

De wethouder geeft aan dat de aanpassing nodig is om het woningtekort tegen te gaan: "Het zou een goede oplossing zijn voor veel jongeren die nu geen betaalbare woning kunnen vinden. Met deze nieuwe regeling halen we deze bewoning uit de illegaliteit."   

Geen nieuwe recreatieparken

Ook wil het college de 'wildgroei' van nieuwe recreatieparken 'een halt toeroepen'. Volgens het college zijn meer vakantieparken 'slecht voor de leefbaarheid van de dorpen' en zorgen ze voor een 'te eenzijdig vakantieaanbod'. Vooral in Schoorl is dit het geval, vertelt de wethouder. Vorig jaar lieten inwoners van dat dorp al aan de gemeenteraad weten helemaal klaar te zijn met de parken.

Quote

"Het zou een goede oplossing zijn voor veel jongeren die nu geen betaalbare woning kunnen vinden"

WETHOUDER KLAAS VALKERING

"Recreatieparken, zeker wanneer het er te veel zijn, zorgen voor veel overlast bij inwoners", volgens Valkering. "Ze trekken veel verkeer aan en zorgen het hele jaar door voor overlast van bijvoorbeeld houtkachels. Als de campings dan toch moeten verdwijnen dan zie ik daarvoor liever betaalbare woningen terugkomen voor onze inwoners."

Naast het verbod op nieuwe recreatieparken is ook het uitbreiden van bestaande parken in het nieuwe bestemmingsplan niet langer mogelijk. Dit verbod gaat per direct in, maar 'vervalt als de gemeenteraad zou besluiten het bestemmingsplan niet vast te stellen of te lang wacht met het vaststellen daarvan'.

Eerst voor tien jaar

Als de nieuwe regels door de raad worden goedgekeurd, gelden ze in eerste instantie voor en periode van tien jaar. Tussentijds wordt geëvalueerd of ze helpen om het woningtekort op te lossen.

Het bestemmingsplan ligt vanaf 4 maart voor zes weken ter visie, zodat inwoners nog op- of aanmerkingen op het plan kunnen hebben. Daarna wordt het bestemmingsplan aan de gemeenteraad voorgelegd. Wanneer de gemeenteraad instemt, kunnen de nieuwe vergunningen worden aangevraagd.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]