Ga naar Content

Geen extra toeristische verhuur in kustdorpen, 'gevoel van onveiligheid neemt toe'

Het aantal dagen dat (tweede) woonhuizen in Bergen aan Zee en een flat in Egmond aan Zee aan toeristen mogen worden verhuurd moet niet worden verruimd. Het aantal woningen waar niemand woont zou groeien, waardoor spookdorpen en -straten ontstaan. "Het gevoel van onveiligheid neemt daarmee toe. Om daar een einde aan te maken, zetten we in op meer permanente bewoning aan zee", verklaart wethouder Klaas Valkering.

De Terrasflat in Egmond aan Zee - Foto: Sjef Kenniphaas

Het Bergense college wil hiermee dus geen uitzonderingspositie creëren voor toeristische verhuur voor woningen in Bergen aan Zee en de zogenoemde 'terrasflat' in Egmond aan Zee.

Veel vaste bewoners hebben aangegeven last te hebben van het toeristisch verhuur. Het college baseert haar voorstel op een inwonerspeiling, en heeft ook overlegd met de Verenigingen van Eigenaren.

Twee maanden verhuur

Mocht de gemeenteraad akkoord gaan met het voorstel, dan geldt er een meld- en registratieplicht van toeristische verhuur voor maximaal 63 nachten per jaar ook op die beide locaties, net als in de rest van de gemeente.

Begin volgende maand wordt het voorstel besproken en op 17 juni hakt de raad definitief de knoop door.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]