Ga naar Content
Haarlem

📝 Overzicht: acties in regio Haarlem voor Oekraïne, van inzameling tot opvang voor kinderen

6 maart 2022, 09.35 uur · Aangepast 6 maart 2022, 17.11 uur
Door: Kimberley Luske · Foto: Kimberley Luske / Alicja Adamska / Simon van Veen

In de regio Haarlem zijn verschillende initiatieven opgezet om mensen uit Oekraïne, op wat voor manier dan ook, te helpen. Er zijn onder meer inzamelingsacties om spullen naar grensgebieden te brengen, er wordt geld ingezameld en er wordt vast gekeken naar opvang voor kinderen die naar Nederland vluchten. In dit artikel zie je het overzicht.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 6 maart rond 16.30 uur

⚠️ OPROEP Dit artikel wordt de komende tijd regelmatig geüpdatet met nieuwe acties in de regio Haarlem (Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort). Zelf iets opgezet? Stuur dan een mail naar [email protected].

Veiling kunstwerken Haarlemse kunstenaars

Kunstenaar Erik de Bree van kunstenaar collectief Horizonvertikaal in Haarlem is vandaag een kunstveiling gestart op Instagram. Hiermee wil hij geld inzamelen voor Olga, een  Oekraïense vrouw uit Kiev die hem heeft geholpen met het verzamelen van materialen voor zijn project 'Soviet Series'. Zij heeft haar huis, vrienden en familie, haar eigendommen en haar katten achter moeten laten in Kiev, en moest zij vluchten naar een veilige locatie in Haarlem, waar zij de onzekere situatie moet afwachten.

Erik de Bree heeft zijn vrienden gevraagd om ook een werk te doneren, wat zij genereus hebben gedaan. Nog 18 kunstenaars, waaronder veel Haarlemse kunstenaars hebben een werk gedoneerd. Met onder andere werken van Geertje van de Kamp, Jan Maarten Voskuil, Kees Visser en Rob Bouwman.

ℹ️ De veiling is op Instagram op het account van @erik_de_bree. De veiling sluit morgen (maandag) om 12:00. De totale opbrengst gaat naar Olga.

Hulp aan de grens tussen Polen en Oekraine

Komende week vertrekt Jaap Kriele uit Zandvoort naar Radymno, Polen, vlakbij de grens met Ukraine. Hiervoor doet hij de volgende oproep: Ik ga (medische-) hulpgoederen afleveren en ter plaatse vluchtelingen welke te voet Ukraine verlaten, naar treinstations in Polen taxiën.
Liefst zou ik een personenbus willen gebruiken maar die zijn niet beschikbaar. Dan maar met eigen auto. Bij terugkeer naar Nederland kan ik een kleine familie mee terug te nemen.
Het is kleinschalig maar ik hoop een fractie leed te verzachten. Jaap financiert zijn actie uit eigen portemonnee, maar kan nog wel wat hulp gebruiken. 

ℹ️ Wil je een bijdrage leveren aan de missie van Jaap in Polen, dan kun je wat overmaken op NL07 ABNA 0973 2182 15  t.n.v. J.Kriele  o.v.v. 'Ukraine'

Fietstocht voor Oekraïne

Komende zondag organiseert Robyn een fietstocht voor wielrenners vanaf de Grote Markt om iets bij te dragen aan het verdriet in Oekraïne. Robyn roept op om mee te fietsen. 

ℹ️ De route is hier te volgen: http://www.strava.com/routes/2934145903680178802    

Haarlems mediabedrijf zamelt powerbanks in

Het Haarlemse mediabedrijf Reshift is een actie onder de noemer 'Power to the People' begonnen om geld op te halen voor powerbanks. "Een werkende telefoon is voor Oekraïense vluchtelingen van levensbelang", zo schrijft het bedrijf.

"Of dat nu voor nieuws en informatie is, om contact met familie en vrienden te kunnen onderhouden, of voor praktische zaken als navigatie of het opladen van een zaklamp. Een volgeladen accu is essentieel."

ℹ️ Om dit te realiseren heeft het bedrijf de website www.power2thepeople.nl in het leven geroepen. Door middel van een donatie van 25 euro kan hier een powerbank aangeschaft worden. Het bedrijf verzamelt alle powerbanks en zorgt voor transport naar Oekraïne. 

100 keer Kopje van Bloemendaal op voor vrede 

Wat begon als grap lijkt toch een beetje uit de hand te lopen. Fietsfanaat Milan kon na een week aan de buis gekluisterd te hebben gezeten, niet meer stil zitten en wilde in actie komen voor Oekraïne. 

Milan bedacht dat hij voor iedere vijftien euro een keer het Kopje van Bloemendaal op fietst om geld in te zamelen voor het Oost-Europese land. Er kan betaald worden via een tikkie dat al behoorlijk rond gaat in Haarlem. Inmiddels staat de teller op 1.000 euro en moet de fietsliefhebber sowieso 66 keer via de noordzijde van 'het kopje' omhoog. 

Wie Milan wil steunen kan dat doen door middel van een tikkie. Het ingezamelde geld wordt gestoord op giro 555. 

Wil je Milan supporten en omhoog zien zwoegen? Zaterdag aanstaande vanaf 10.00 uur stapt hij op de fiets. 

ℹ️ Wil je doneren of heb je suggesties? Mail dan naar [email protected].

Patronaat

Het Patronaat heeft een geldinzamelingsactie opgezet onder de noemer 'Patronaat steunt Oekraïne'. "Doneer met ons", roepen ze op. "Afgelopen weekend vervielen bijna alle laatste coronamaatregelen. Dit feestelijke weekend werd echter overschaduwd door de gewelddadige invasie van Rusland in Oekraïne, en houdt ons net als zoveel anderen sindsdien in de greep."

Ze vragen aandacht voor stichting Nova Ukraine, een Oekraïense stichting die zich inzet voor culturele en educatieve ontwikkeling van het land en Oekraïners wereldwijd. "Op dit moment zetten zij zich in voor humanitaire hulp in het land. Wij zijn solidair met de Oekraïners en daarom willen we met ons bereik aandacht vragen voor deze stichting."

ℹ️ Donaties kunnen worden gedaan via deze link in de Facebook-oproep van Patronaat.

Opvang en scholing kinderen

Maarten Buijsman uit Haarlem wil opvang en scholing voor Oekraïense kinderen die vluchten naar Nederland. Zijn vrouw is Oekraïens en daarom wil hij iets doen. "Met drie vrienden hebben we vanmorgen een brainstorm gehouden hoe we dit kunnen organiseren. We bellen met het coa, nemen contact op met de gemeente en welzijnsorganisatie Haarlem Effect en benaderen sociaalwerkers. We willen dat het meteen goed opgezet wordt en dat er een website komt."

Daarnaast zijn ze in overleg met de gemeente waar vluchtelingen eventueel kunnen worden opgevangen. Zo zijn er via de website mapahelp.me al diverse vrijwilligers die hun huis tijdelijk openstellen.

ℹ️ Ideeën en tips kunnen worden gedeeld met Maarten door te mailen naar [email protected]

Spullen inzamelen

Ook zijn er meerdere inzamelingsacties voor spullen in de regio gestart. Zo ook door de Zandvoortse Alicja Adamska uit Polen. "Ik ben zaterdagochtend begonnen, want ik moest wat doen. Ik heb veel connecties in Polen dus had een oproep op Facebook geplaatst voor spullen en de eerste lading is al aangekomen. Vanuit daar wordt het door mensen die ik ken naar de grens met Oekraïne gebracht. Inmiddels gaan ook huisartsen en tandartsen kijken wat ze kunnen doneren."

Omdat het logistiek gezien voor haar niet haalbaar is om de actie voort te zetten, vroeg ze hulp aan stichting Schenk een glimlach. Zij halen in meerdere steden in Nederland spullen op die worden ingezameld en zorgen voor de juiste papieren en vergunningen zodat het op de juiste plek aankomt.

ℹ️ Spullen kunnen worden afgeleverd bij Alicja in de Van Speijkstraat 148 in Zandvoort.

Actie Anna Roelofs-Ivanchenko

De Haarlemse Anna Roelofs-Ivanchenko startte vorig weekend ook een inzamelingsactie. Omdat er zo veel gedoneerd werd, was de actie tijdelijk stopgezet. Nu kunnen spullen weer gedoneerd worden op de nieuwe locatie aan de Grote Markt 15.

ℹ️ Elke dag van van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 18.00 uur kunnen de spullen afgeleverd worden. Kleding wordt niet aangenomen. Bij de ingang van het pand hangt een bord met de spullen die het hardst nodig zijn. Dit zijn onder andere alle medische spullen, slaapzakken en matjes, luiers, maandverband en voedsel in blik.

Vondelschool Aerdenhout

De Vondelschool Aerdenhout organiseert een markt op vrijdag 11 maart waarbij zoveel mogelijk geld ingezameld gaat worden voor Oekraïne.  

ℹ️ Vondelschool Aerdenhout is gevestigd op Juliana van Stolberglaan 25. 

Galerie Bloemendaal

In Galerie Bloemendaal wordt op 5 maart 50 tot 100 procent van de opbrengst van al het kunst dat wordt verkocht, gedoneerd aan Stichting Oekraïne. 

ℹ️ De galerie zit op de Bloemendaalseweg 45 in Bloemendaal. Als u op 5 maart kunst koopt, dan wordt een gedeelte van het bedrag gedoneerd.

Benefietconcert Philharmonie

Philharmonie Haarlem gaat twee benefietconcerten organiseren voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Het concertgebouw heeft besloten om het festivalweekend ‘De 48 uur van Tsjaikovski en Stravinsky’ in het weekend van 12 en 13 maart hiervoor te laten vallen.

ℹ️ De Philharmonie zit in de Lange Begijnestraat 11 in het centrum van Haarlem. Kaartjes kunnen via de website gekocht worden.

Gemeente start projectgroep

De gemeente Haarlem gaat een speciale projectgroep opstarten om de acties te ondersteunen, laat een woordvoerder weten aan NH Nieuws/Haarlem105. Zo wordt er gekeken of de Haarlemse acties bij landelijke acties aangesloten kunnen. Deze projectgroep gaat ook kijken naar waar de vluchtelingen opgevangen kunnen worden. 

Gisteren kwam burgemeester Jos Wienen al een kijkje nemen bij de inzamelingsactie van Anna Roelofs-Ivanchenko. "Dit initiatief steunen wij, en waar nodig zullen we hulp bieden", zei hij.

Burgemeester van Haarlem Jos Wienen bij inzamelingsactie - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]