Ga naar Content

Haarlemse Anna zamelt spullen in voor Oekraïense vluchtelingen: "Het is zo hard nodig"

De Haarlemse Anna Roelofs-Ivanchenko is vanmorgen een inzamelingsactie gestart voor Oekraïense vluchtelingen die op dit moment in Polen en Roemenië aankomen. Zelf heeft ze familie in Oekraïne en omdat ze zich machteloos voelt, zamelt ze nu onder meer babyspullen en warme dekens in. Deze spullen zijn volgens haar hard nodig.

Anna in haar winkel in het centrum van Haarlem - NH Nieuws / Kimberley Luske

Mensen uit de regio weten de winkel vandaag al goed te vinden, de donaties stromen binnen. "Het is ook ongelooflijk hoe vaak de oproep gedeeld wordt", zegt Anna, eigenaar van een vintage kledingwinkel en kapperszaak. "Heel fijn, want er zijn veel spullen nodig. We zamelen vooral dingen voor baby's en kinderen in, maar ook andere artikelen zijn zeer welkom."

Al om tien uur stonden de eerste mensen met tassen en dozen voor de zaak. "Ik woon hier boven en toen ik van de actie hoorde, ben ik meteen mijn kast van uitpluizen", vertelt Lisanne Schut. "Ik heb nu vooral dingen gepakt die je nodig hebt om een kindje warm aan te kleden. Van de week ga ik kijken of ik nog meer kan brengen."

Noodspullen

Het eerste transport met noodspullen gaat dinsdag al richting Oost-Europa. "Daarvoor is nu de meeste behoefte aan warme kinderkleding, babyvoeding uit potjes, luiers, maandverband en tampons, EHBO-artikelen, dekens en slaapzakken, oprolbare matjes, rugzakken en verhuisdozen."

Een tweede vrachtwagen vertrekt eind maart richting Roemenië en Polen. "Voor dat transport willen we nog meer warme kleding voor volwassenen en kinderen inzamelen. Maar ook warme dekens, handdoeken, eten uit blik en babyspullen zijn welkom. Denk aan drinkflesjes, ongebruikte spenen en hydrofiele doeken."

"De kans is groot dat ze zonder water en elektriciteit komen te zitten"

anna roelofs-ivanchenko, start inzamelingsactie oekraïne

Anna is zelf opgegroeid in Cherson, een stad in het zuiden van Oekraïne. Haar familie schuilt daar op dit moment voor de oorlog in kelders. "Het is een nachtmerrie. We weten ook niet hoeveel erger het nog gaat worden, dat maakt het heftig. Elke minuut van de dag zitten we in spanning. Gelukkig hebben we contact met hen, maar dat kan elk moment wegvallen. Ook is de kans groot dat ze zonder elektriciteit en water komen te zitten. Het is erg spannend."

Doneren

Voor het transport van de goederen naar Roemenië en Polen heeft Anna een bedrijf ingehuurd. Ze brengt de ingezamelde spullen zelf naar Apeldoorn, en vanuit daar vertrekt de eerste vrachtwagen dinsdag naar het oosten. Een tweede vrachtwagen gaat eind maart die kant op. Tot een week eerder kunnen Haarlemmers hun spullen doneren bij VIND Lifestyle in de Koningsstraat. 

Anna was gisteravond te gast in de studio bij Haarlem105, daar vertelde ze over haar familie in Oekraïne en over de inzamelingsactie. Bekijk het interview met haar hier terug.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]