Ga naar Content

Honderden Haarlemmers laten zich horen voor Oekraïne: "Opa en oma zitten onder de grond"

Ongeveer 300 Haarlemmers hebben vanmiddag hun steun betuigd aan Oekraïne vanwege de Russische inval. Rond 17.00 uur stroomde de Grote Markt vol met mensen met blauw-gele vlaggen en protestborden. Burgemeester van Haarlem Jos Wienen gaf aan de start een korte toespraak.

Protest voor Oekraïne op Grote Markt Haarlem - NH Nieuws / Kimberley Luske

"Wij zeggen nee tegen geweld, wij zeggen ja tegen vrijheid", zei Wienen tijdens de speech. "Haarlem leeft mee met Oekraïne." Zowel mensen met Oekraïense roots als mensen die geen familie in het land hebben, kwamen vanmiddag op het protest af. 

De familie van Xenia uit Haarlem woont in Oekraïne. Met een protestbord was ze naar de Grote Markt gekomen. "Het doet me goed om te zien dat er zoveel Haarlemmers zijn gekomen. Ik was gisteren in Amsterdam, maar ik denk dat er hier meer mensen zijn. Het doet me verschrikkelijk veel pijn om te zien wat er daar aan de hand is."

'Gelukkig hebben ze te eten'

De ouders van Serhiy zitten op dit moment in een schuilkelder in Oekraïne. Samen met zijn vrouw en twee kinderen kwam hij vanmiddag naar de bijeenkomst. "Mijn vader komt uit Oekraïne en mijn opa en oma wonen daar nog", zegt één van zijn dochtertjes. "Ze zitten op dit moment onder de grond. Dat is niet fijn, maar gelukkig hebben ze wel te eten."

Ook Russische mensen in de regio kwamen naar de Grote Markt. "We horen elkaar niet te vermoorden", zegt Maria Adao, die nu al jaren hier woont. "Ik ben hierheen gekomen om Oekraïne te steunen. Wat er nu allemaal gebeurt, is niet normaal."

Een hoop mensen die geen familie in het land hebben, zijn toch gekomen om steun te betuigen, zo ook Piet en Ellen uit de Leidsebuurt. "Dit is het enige dat we kunnen doen", zegt Piet. "Je voelt je zo onmachtig. Die idioot van een Poetin die doet maar. Ik vrees het ergste, maar ik hoop dat het snel over is."

Tekst gaat door onder de foto. 

Mensen klappen op het plein - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Het protest was een initiatief van leden van de Haarlemse gemeenteraad. Zij hadden Haarlemmers opgeroepen om naar de Grote Markt te komen. 

Meer acties

In de stad zijn meer steunbetuigingen voor Oekraïne. Sinds de inval door Rusland speelt het carillon van de Bavo-kerk elk uur een deel van het volkslied van Oekraïne. Ook is de toren van de kerk aangelicht in blauw-geel. Vanaf vanavond is daarnaast ook het Paviljoen Welgelegen, beter bekend als het provinciehuis, in de kleuren van Oekraïne verlicht. 

Eerder vandaag maakte de gemeente duidelijk dat zij - als eerste gemeente van Nederland - vluchtelingen uit Oekraïne wil opvangen.  "Als het kabinet en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers daarvoor een verzoek indienen zijn we daartoe bereid", liet een woordvoerder van de gemeente weten aan Haarlem105/NH Nieuws.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]