Ga naar Content

Uniek geluidsscherm Alkmaarse ringweg wordt duurder en komt later

Bewoners van de Alkmaarse wijken De Horn en Huiswaard 2 moeten een extra jaar wachten op hun langgewenste geluidsscherm. Daarnaast wordt door de stijging van de bouwkosten het unieke - want met zonnepanelen bedekte - geluidsscherm ook duurder. 

Energieleverend geluidsscherm ringweg Alkmaar - Foto:

Al meer dan 15 jaar vragen wijkbewoners om bescherming tegen het verkeerslawaai van de ringweg. De energieleverende geluidswering zou er begin 2022 staan. Dat wordt nu het eerste kwartaal van 2023, meldt mediapartner Alkmaar Centraal.

Duurdere grondstoffen en stijgende kosten voor transport zorgen ook nog eens voor een hoger prijskaartje voor het scherm langs de Huiswaarderweg en delen van de Schagerweg en de Nollenweg. De 5,5 miljoen euro die Alkmaar voor het project reserveerde zou terugverdiend worden door de energieopbrengst.

Nu echter blijkt dat het project 700.000 euro duurder gaat worden, komt het moment van terugverdienen ook verder weg te liggen. Het project kan ondanks de vertraging nog altijd rekenen op een flinke Europese subsidie en dient als voorbeeld voor de rest van Europa.

De vertraging is vooral een domper voor de wijkbewoners die al jaren worden geplaagd door het lawaai van het verkeer op de Alkmaarse ringweg. Toch is er ook goed nieuws: door het ontwerp aan te passen hoeven er geen 100 bomen gekapt te worden, maar zeventig.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]