Ga naar Content

Toekomstig geluidsscherm Alkmaarse ringweg N245 onthuld: "Eindelijk"

ALKMAAR -  Een historisch moment voor de bewoners van Huiswaard 2 en De Horn langs de Alkmaarse ringweg N245. Na vijftien jaar wachten is het met zonnepanelen beklede scherm gisteren dan eindelijk gepresenteerd.

Geluidsscherm N245 onthuld: "Strijdbijl begraven" - NH Nieuws

Al jaren zijn ze de verkeersherrie beu. Maar terwijl er nieuwe wijken met hoge geluidsschermen bijkwamen, nam dankzij het toenemende verkeer ook de overlast voor bewoners van de oudere wijken van Alkmaar Noord, zonder geluidsschermen, flink toe.

'Code oranje-rood'

"Mensen leven in code oranje-rood. Dat betekent: ramen en deuren dicht en als je door wilt slapen oordoppen in". Zo verwoordde Rinus den Blanken, voorzitter van de Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal, de overlast drie jaar geleden. Hij en zijn buurtgenoten leven in een 'gevarenzone', stelde hij.

Lees ook

De actiegroep vertegenwoordigt vierhonderd huishoudens in de wijken Huiswaard en De Horn. De huizen in die wijken staan op soms maar tien meter afstand van de drukke ringweg, wat betekent dat bewoners het verkeer voortdurend horen voorbijrazen. Ze eisen dat er maatregelen getroffen worden om hen te beschermen.


Vijfduizend zonnepanelen


Na vijftien jaar aan de bel te hebben getrokken bij de gemeente, is het nu eindelijk zover. De gemeente heeft vier aannemers gevonden die de twee kilometer lange geluidswal gaan bouwen. Een geluidsscherm met zonnepanelen. "Het is een prachtig scherm en als het meezit komen er vijfduizend zonnepanelen op", zegt wethouder Christian Braak. "De stroom gaat terug naar het net en is belangrijk voor de financiering van het project." Met het project is zo'n 5,5 miljoen euro gemoeid en wordt gefinancierd uit subsidies. Alkmaar draagt 2 miljoen euro bij. 

Energieleverend geluidsscherm ringweg Alkmaar - Foto:

Rinus den Blanken: "Deze weg is uniek in Noord-Holland. Hij is zesbaans, je mag er 70 kilometer per uur, maar de weg ligt binnen de bebouwde kom. Nergens vind je dat en het is onacceptabel. Uit onderzoek bleek jaren geleden al dat er schermen nodig zijn van tussen de vierenhalf en zesenhalve meter. En nu staat er niets."

Stiller en aangenamer

Wat de actievoerende bewoners vooral dwarszat, was dat verderop, bij de nieuwbouwwijken De Vaart en Vroonermeer, de schermen wél meteen werden geplaatst. Veel ramen in de wijk waren dan ook behangen met protestposters. 

Lees ook

Na al die jaren kan de strijdbijl nu eindelijk worden begraven. Ed Diepenmaat van de bewonersgroep: "Als het niet gelukt was, zou dat heel erg geweest zijn. Het wordt stiller en aangenamer om hier te wonen. Dat mensen niet alleen aan de voorkant van hun woning kunnen slapen maar straks ook aan de achterkant, aan de geluidskant. Dat doen ze nu niet en dat maakt een groot verschil."

Foto:

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]