Ga naar Content

Alkmaarders krijgen langgewenst geluidsscherm in 2022: "Dat is toch fantastisch"

ALKMAAR - Omwonenden van de Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg kunnen in 2022 eindelijk in alle rust leven. De gemeenteraad besloot gisteravond dat het geluidsscherm waar Alkmaarders al sinds 2006 voor strijden er toch echt komt. Een eventueel verlies voor een mogelijk afgewezen subsidie, neemt de gemeente voor haar rekening.

Met succes eisten omwonenden in Alkmaar-Noord eerder een geluidsscherm - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Het is unaniem aangenomen", jubelt Rinus den Blanken. "Dat is toch fantastisch." Den Blanken is voorzitter van de Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG) en strijdt met zijn buren sinds 2006 voor een beter woon- en leefklimaat in de wijken De Horn en Huiswaard langs de ringweg van Alkmaar.

Dat het al met al 14 jaar heeft moeten duren voordat de kogel door de kerk is, neemt hij nu voor lief.  "Minstens duizend direct omwonenden van deze drukke wegen hebben hier baat bij. En wat is veertien jaar op een mensenleven? Ja, toen was ik nog een jonge vent!", grapt Den Blanken.

"Binnenkort een champagne-momentje op afstand"

Rinus den Blanken

Binnenkort viert hij het besluit met een 'champagne-momentje op afstand' met de harde kern van de BBG. Den Blanken is opgelucht en gaat er van uit dat het nu allemaal goed gaat komen. "De gemeenteraad heeft er nu ook vertrouwen in, bleek gisteravond."

Dit is wel het belangrijkste besluit, vindt Den Blanken. "Het is historisch te noemen in onze lange strijd. Nu het geld rond is kan het proces verder. De gemeente neemt een eventueel financieel risico voor haar rekening, dat varieert geloof ik tussen de 20.000 en 70.000 euro per jaar, mochten bepaalde subsidies niet rondkomen."

Twee subsidies

De gemeente maakt kans op twee subsidies, omdat het beoogde geluidsscherm naast geluiddempend, ook energiegevend wordt. Er komen zo'n 5000 zonnepanelen op het scherm van vijf meter hoog en bijna tweeënhalve kilometer lang. Het zou 400 huishoudens van stroom kunnen voorzien. 

Aan het scherm hangt een prijskaartje van zo'n 5,5 miljoen euro. Met de zonnepanelen kan de gemeente daar iets van terugverdienen. Als alles volgens plan verloopt zou het scherm er in het eerste kwartaal van 2022 kunnen staan.

Lees ook