Ga naar Content
Haarlem

Honderden Haarlemmers in actie voor snelle opening nachthoreca

12 februari 2022, 14.30 uur · Aangepast 12 februari 2022, 17.42 uur
Door: NH Nieuws/Haarlem105 · Foto: NH Nieuws/Haarlem105 / Geja Sikma

Langs de grachten van Haarlem en het Spaarne hebben zeker 500 mensen gedemonstreerd voor meer versoepelingen voor de nachthoreca. Onder de noemer ‘De Nacht staat op’ trokken verschillende nachtinstellingen als club June en Patronaat door de grachten. 

Op de boten werd muziek gedraaid door dj’s van de clubs. Sympathisanten werden vooraf opgeroepen om mee te varen met de bootoptocht. De demonstratie werd live uitgezonden bij Haarlem105.

“Het is ongelofelijk. We hadden dit gehoopt, maar niet verwacht”, reageert directeur Jolanda Beyer van het Patronaat voor de camera van Haarlem105. “Veel boten, veel herrie, veel mensen langs de kant: heel fijn! De nacht staat op, en Haarlem staat mee.”

tekst loopt door onder de foto's

Het Patronaat is de enige nachthorecagelegenheid dat vanavond de deuren opent. Eerder wilde ook andere Haarlemse clubs meedoen, maar door de hoge boete waarmee burgemeester Jos Wienen dreigde zien ze daar toch van af. “Het zal waarschijnlijk niet voor lange duur zijn, want de handhaving heeft aangegeven toch langs te komen”, aldus Beyer.

In eerste instantie zou het Patronaat tot 4.00 uur openblijven, maar Beyer heeft aangegeven dat het feest na een eventuele waarschuwing van de handhaving alsnog wordt stilgelegd.

Feest op Grote Markt

Ondertussen gaat via sociale media een oproep rond om na afloop door te feesten. Onder de noemer ‘Ketamine met Wienen’ worden Haarlemmers opgeroepen om om middernacht naar de Grote Markt te komen voor een feest. Volgens het bericht zou het feest tot 4.00 uur duren, de oorspronkelijke eindtijd van het nachtprotest.

tekst loopt door onder de oproep

Foto: Ingestuurde foto

Eerder deze week kreeg Wienen veel kritiek op zijn besluit om zo streng te handhaven bij dit protest, maar de restaurants en theaters eerder dit jaar wel de ruimte gaf om als protest te openen. Toch blijft Wienen bij zijn beslissing: “We hebben te maken met de grootste crisis sinds de oorlog. Twee jaar lang zit de samenleving op slot. Dat gebeurt op basis van de regels van de overheid”, zegt Wienen. “Als wij de indruk geven: die regels doen er niet toe, dan is het gezag van de overheid in het geding.”

bekijk hieronder de route die door de demonstranten werd afgelegd 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie