Ga naar Content

Wienen haalt uit naar Halsema om lagere boete voor nachthoreca: "Onzin in mijn ogen"

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft kritiek op zijn Amsterdamse collega Halsema, die een veel lagere boete van 4500 euro aan de nachthoreca geeft, mochten zij zaterdag alsnog opengaan. Gisteren dreigde de Haarlemse burgemeester met een boete tot 50.000 euro voor onder meer het Patronaat en club JUNE, die zaterdagnacht willen actievoeren. 

Wienen haalt uit naar Halsema - NH Nieuws

Tijdens een vragenuur in de gemeenteraad toonde Wienen weliswaar begrip voor de acties, maar wees hij erop dat de regels niet in Haarlem worden gemaakt. Sinds gisteren is er stevige kritiek op het besluit van de burgemeester. Veel partijen roepen op tot 'een tussenoplossing'. 

Wienen houdt het echter op ‘regels zijn regels’. “We hebben te maken met de grootste crisis sinds de oorlog. Twee jaar lang zit de samenleving op slot. Dat gebeurt op basis van de regels van de overheid”, aldus Wienen. “Als wij de indruk geven: die regels doen er niet toe, dan is het gezag van de overheid in het geding.”

'Lager bedrag heeft geen effect'

Volgens de burgemeester hadden de nachtclubs nog gehoopt op een lagere dwangsom, maar daar is geen ruimte voor volgens de burgemeester. Hij heeft dan ook stevige kritiek op de Amsterdamse burgemeester, die ‘slechts’ een boete van 4500 euro gaat opleggen. Hij noemt de boete van Halsema zelfs een 'pestboete'. 

“Ik vind het niet prettig om collega’s af te vallen”, zegt Wienen. “Maar wie wordt hier nou beter van? Het heeft geen effect en het werkt niet. Het betekent alleen maar meer geld dat de sector moet ophoesten. Onzin, in mijn ogen.” Toch wil hij niet spreken van een foute beslissing, omdat hij de Amsterdamse situatie niet zegt te kennen. 

Bekijk de reactie van Wienen na afloop van het vragenuur in de Haarlemse gemeenteraad. tekst loopt door onder de video 

Interview na afloop vragenuur - NH Nieuws

Naast Halsema haalde Wienen ook uit naar de politiebond en de boa-bond, die hebben aangekondigd niet te zullen handhaven. Volgens hem gaan ze ‘ver buiten hun boekje’. “Ze doen er echt verkeerd aan niet op te treden, dat heb ik ze ook laten weten. Het is ondermijnend voor de rechtsstaat", zei hij emotioneel. 

Op een dichtgeknepen oog van politieagenten of boa’s hoeft de Haarlemse nachtsector dan ook niet te rekenen. "Ik kan jullie verzekeren: ik heb voldoende afspraken met de politie en boa’s. Deze maatregelen zullen worden gehandhaafd, wat de politiebonden ook zullen zeggen."

Bootactie gaat wel door

Voorafgaand aan de vergadering liet het Patronaat aan NH Nieuws/Haarlem105 weten dat de acties in het poppodium op zaterdagnacht niet door zullen gaan, als de boete in stand blijf. Zij vinden het bedrag veel te hoog. De actie met de botenparade in de Haarlemse gracht, zaterdagmiddag, gaat sowieso wel door. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie