Ga naar Content

Prijsstijgingen raken NH Nieuws-panel in portemonnee: bezuinigen of kachel graadje lager

Record-benzineprijzen, een hogere energierekening en duurder uit met de dagelijkse boodschappen. Ook leden van het NH Nieuws-panel merken het enorm in hun portemonnee zo blijkt uit onderzoek onder 1.822 leden. En op soms creatieve wijze proberen ze oplossingen te zoeken om te besparen. 

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Vandaag maakte het CBS bekend dat de inflatie verder is gestegen naar 6,4 procent in januari. De hoge inflatie komt door stijgende prijzen in energie en voeding en is de hoogste inflatie in bijna veertig jaar. 

Meer dan de helft van de deelnemers van het NH Nieuws-panel (57 procent) merkt in hoge tot zeer hoge mate dat het leven fors duurder is geworden. Nog eens een derde merkt dat in redelijke mate en 9 procent merkt er nauwelijks wat van in de portemonnee. 

Voornaamste oorzaak die genoemd wordt zijn de dagelijkse boodschappen. Maar ook de hoge gasprijs en wat je per liter kwijt bent aan de benzinepomp worden veel genoemd. 

Vast energiecontract

Voor veel panelleden moet de klap wellicht nog komen. Want bijna de helft heeft een vast energiecontract waardoor ze nu nog een lagere gasprijs betalen, totdat ze een nieuwe moeten afsluiten. Toch zijn veel deelnemers aan energie per maand tot 50 euro duurder (14 procent) of tussen de 50 en 100 euro duurder uit (14 procent) dan voorheen.

Het duurdere leven betekent voor de meeste mensen niet gelijk dat ze in financiële problemen komen (74 procent). Maar 19 procent heeft in redelijke mate moeite om rond te komen, en 5 procent is in grote problemen gekomen. 

Ik moet kiezen tussen eten of naar het ziekenhuis

Kobus, nh nieuws-panellid

Zo zegt Kobus uit Medemblik. "Ik leef op bijstandsniveau, en maak veel reiskosten naar het ziekenhuis. Nu moet ik kiezen tussen eten of naar het ziekenhuis. Triest dat je in Nederland zo moet leven." 

De meeste deelnemers hebben wel gelijk hun uitgavenpatroon aangepast, of proberen op andere manieren de kosten te drukken. Ook mensen die het wel kunnen betalen letten bijvoorbeeld meer op aanbiedingen, pakken minder vaak de auto, of proberen minder gas te gebruiken. 

Kachel omlaag

De meeste mensen kiezen ervoor om de kachel lager te zetten dan voorheen. Daarnaast wordt steeds vaker de kachel uitgezet. Toch is er ook een grote groep die niks anders doet. Vooral ook omdat zij nog een doorlopend energiecontract hebben.

Ik trek meer kleding aan en ga vroeger naar bed

NH Nieuws-panellid

We vroegen ook of mensen nog creatieve ideeën hadden om te besparen op de energierekening. Veel mensen kiezen ervoor elektrisch te verwarmen omdat ze ook zonnepanelen hebben, of maken vaker gebruik van een houtkachel. 

Meer kleren aan

Maar ook vaak wordt extra kleding dragen als oplossing genoemd. Zo zegt een deelnemer: "Ik probeer om zo zuinig mogelijk te leven, trek meer kleding (laagjes) aan, vroeger naar bed."

Een ander NH Nieuws-panellid doet nog meer: "Niet elke dag douchen, wassen met koud water bij de wastafel is ook verfrissend. Een extra laagje aan als je stilzit. Geen onnodige lampen aan. De verwarming staat ingesteld tussen de 5 en 19 graden. Kleding laat ik buiten luchten, dat hoeft niet steeds gewassen worden."

Verantwoording
Onder de ruim 5.374 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen de prijsstijgingen en welke maatregelen ze eventueel treffen. In totaal deden 1.822 mensen mee aan het onderzoek.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]