Ga naar Content

Dierenambulance in Hoorn en wildopvang De Bonte Piet kampen met toename zieke brandganzen

Zowel de Dierenambulance Hoorn e.o. als wildopvang De Bonte Piet in Midwoud zien in de afgelopen weken een enorme toename in het aantal brandganzen met de vogelgriep. "Het is bij ons nu sowieso drukker dan de afgelopen jaren", zegt beheerder Andra Minnema van De Bonte Piet.

Een speciaal triagetent bij wildopvang De Bonte Piet - Foto: Andra Minnema/De Bonte Piet

De vogelgriep slaat weer hard toe en daar zijn voornamelijk de brandganzen dit jaar de dupe van. Ze kunnen zomaar dood neervallen, waarbij ze in weilanden of op de openbare weg terecht kunnen komen. De dierenambulance heeft in de afgelopen weken bijna 30 zieke vogels naar dierenartsen en de wildopvang in Midwoud gebracht.

"Ik geloof dat we momenteel hofleverancier van De Bonte Piet zijn", zegt voorzitter Fred Perrier van Dierenambulance Hoorn e.o. "Vergeleken met de legboerderijen in de buurt valt het nog mee, maar we krijgen heel veel meldingen binnen van zieke vogels in West-Friesland. Het is voor ons doen behoorlijk problematisch om alle meldingen af te handelen."

Veel meldingen van zieke vogels komen uit Schellinkhout vandaan. Met name bij het strand waar veel gekitesurfd wordt, en de daaromheen liggende weilanden, leven veel brandganzen.

Veel schoonmaakwerk

Mocht de dierenambulance op een plek komen waar zowel levende brandgazen als dode dieren worden gevonden, worden ze allemaal door de dierenambulance meegenomen. Daarna is het volgens Perrier zaak om de wagens goed schoon te maken.

"We hebben daar erg veel werk aan", legt hij uit. "Als we een dier weg hebben gebracht, dan maken we de dierenambulances goed schoon. Alle bakken in de wagen worden dan bijvoorbeeld goed gereinigd. Dat is nodig ook, omdat het virus heel overdraagbaar is, en ook gezonde dieren ziek kan maken."

Omdat het virus zeer besmettelijk is, roept Perrier iedereen dan ook op om de zieke dieren niet zelf op te ruimen, maar er een melding van te maken. De dierenambulance haalt alleen de nog levende dieren op, die naar een dierenarts of wildopvang in de buurt worden gebracht om ze daar in te laten slapen.

Overleden dieren worden door de gemeente geruimd. Mocht iemand toch een zieke vogel hebben aangeraakt, dan roept Perrier op om daarna goed te wassen.

"Het is voor ons doen behoorlijk problematisch, vooral schoonmaken neemt veel tijd in beslag"

fred perrier, dierenambulance hoorn

Een precies aantal durft Minnema niet te geven, maar de beheerder schat in dat er de afgelopen weken meer dan twintig brandganzen met het virus zijn binnengekomen bij de opvang.

"De epidemie is al een tijdje gaande, maar we zien de laatste weken wel een toename in het aantal zieke vogels dat binnen wordt gebracht", legt Minnema uit. "Het is bij ons nu sowieso drukker dan de afgelopen jaren."

Langere periode

Twee jaar geleden kreeg de wildopvang ook al te maken met een enorme toename van zieke vogels. Ook vorig jaar werden er enkele zieke vogels bij de wildopvang gebracht, die eerst nagekeken, verzorgd of ingeslapen moesten worden in een speciaal triagetent. De zieke vogels die nu binnenkomen, worden eveneens behandeld in de tent op het parkeerterrein. "Ze komen bij ons het pand niet in", vertelt de beheerder.

Volgens haar komen de zieke vogels dit jaar over een langere periode binnen en is het nog niet duidelijk wanneer het piekmoment komt. "Dat heeft onder meer te maken met het weer. Als er net als vorig jaar in februari een koude periode aankomt, dan zullen we meer zieke vogels binnenkrijgen. Als de kou uit blijft, dan zullen het er minder worden", benadrukt Minnema.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]