Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Inval bij hooglander-boerderij in Grootschermer: opnieuw dieren in beslag genomen

25 januari 2022, 11.21 uur · Aangepast 25 januari 2022, 14.23 uur · Door Tom Jurriaans & Aline Bleeker

Bij de omstreden zorgboerderij in Grootschermer is op dit moment een grote inval gaande. Hierbij worden vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijntjes in beslag genomen. Verslaggever Tom Jurriaans is ter plaatse.

Paarden en alpaca's worden in beslag genomen - NH Nieuws

De dijk bij de zorgboerderij waar kortgeleden zes dode en tien zwaar verwaarloosde Schotse Hooglanders werden aangetroffen, staat vol met auto's van instanties. Mensen die langsfietsen komen kijken en zijn opgelucht: "Dit had al veel eerder moeten gebeuren", aldus een omwonende.

Toen de Schotse Hooglanders in beslag werden genomen, waren andere dieren op de boerderij nog in te goede conditie om mee te nemen. De eigenaren beloofden toen dat ze de beesten beter zouden verzorgen. Dat is niet gebeurd en daarom worden ze nu alsnog meegenomen.

Millieuagent Emiel Nota vertelt dat de instanties aanvankelijk naar de zorgboerderij gingen voor een hercontrole: "We wilden zien of de dieren die de vorige keer achterbleven nu goed verzorgd worden." Ook zijn een aantal samenwerkingspartners op het erf aanwezig voor millieuovertredingen, aldus Nota.

NH Nieuws

Naast de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en de gemeente Alkmaar op het erf aanwezig.

Op 14 januari stuiten de politie en de NVWA op een 'treurige situatie' op de zorgboerderij. Zes runderen liggen dood in hun stal, drie beesten zijn er zo slecht aan toe dat de dierenarts ze uit hun lijden moet verlossen en zeven dieren worden op het nippertje gered.

"Ze stonden tot aan de knieën in uitwerpselen en modder en er was weinig tot geen voer en water beschikbaar", zei de NVWA er toen over. De eigenaar van de boerderij, die volgens haar LinkedIn-pagina dierwetenschappen studeerde aan de Wageningen Universiteit, ging al eerder de fout in: in 2020 werden ook al twintig verwaarloosde Schotse Hooglanders in beslag genomen.

"Het was een trieste bedoening", aldus de economische politierechter, is terug te lezen in het vonnis. De eigenaar, die destijds niet bij de rechtszaak aanwezig was, kreeg een boete van 1.000 euro.

Een jaar eerder ontdekt de politie ook een wietplantage in de bouwkeet op het terrein. Daaropvolgend sloot burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar de stolpboerderij voor zeker een half jaar.

NH Nieuws sprak vorige week met omwonenden, die allemaal hetzelfde verhaal vertellen: ze hebben meerdere keren aan de bel getrokken bij overheidsinstanties om melding te maken van de situatie. "Het is echt schrijnend wat daar gebeurt", vertelde een van de omwonenden aan NH Nieuws.

De moeder van de eigenaar ontkent dat de Schotse Hooglanders niet goed verzorgd werden. Volgens de vrouw probeert de overheid de familie op de 'meest misselijke en idiote manieren' dwars te zitten. Het zou allemaal zijn begonnen toen in 2019 een wietplantage op hun erf werd gevonden. 

Heb jij tips over dit verhaal?

Neem dan contact op met verslaggever Tom Jurriaans via [email protected]