Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Zes dode Schotse Hooglanders gevonden op erf veehouder, drie verzwakte runderen afgemaakt

14 januari 2022, 14.45 uur · Aangepast 14 januari 2022, 15.59 uur · Door Jouri Bakker

Op het erf van een Noord-Hollandse veehouder zijn gisterochtend tijdens een controle zes dode Schotse Hooglanders aangetroffen. Drie dieren waren er zo slecht aan toe dat ze onmiddellijk uit hun lijden zijn verlost. Zeven soortgenoten zijn door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de dierenpolitie in beslag genomen en op een veilige plek ondergebracht. 

Verwaarloosde Schotse Hooglander - NVWA

Gevraagd naar de locatie van het erf, laat een woordvoerder van de NVWA weten die niet bekend te willen maken. "Omdat we niet willen dat de informatie herleidbaar is naar de veehouder." 

Wel laat de woordvoerder weten dat de situatie op het erf 'heel treurig' was. "De situatie waarin de dieren verkeerden was zeer slecht", schrijft de politie in een persbericht. "Vele dieren stonden tot aan de knieën in uitwerpselen en/of modder en er was weinig tot geen voer en water beschikbaar."  

Verzorging

De inspecteurs troffen een erbarmelijke situatie aan op het erf. Zo lag één van de nog levende runderen tussen de zes kadavers van zijn soortgenoten in. 

Ook de zeven Schotse Hooglanders die het wél hebben overleefd, zijn 'ernstig verzwakt'. "Ze zijn overgebracht naar een adres waar ze de verzorging krijgen die ze hard nodig hebben." 

Tegengewerkt

Bij de controle stuitten de NVWA en de dierenpolitie  op weerstand van mensen op het erf. Meerdere personen die op het terrein aanwezig waren, dachten tevergeefs dat ze de inspecteurs toegang tot het terrein konden ontzeggen.  

De NVWA-woordvoerder laat weten dat het niet de eerste keer was dat het vee van de betreffende veehouder werd gecontroleerd: "Bij de laatste controle werden er ook een paar dingen geconstateerd, maar die waren op orde gebracht. Nu was de situatie dramatisch." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.