Start van hoofdcontent

ABBENES

nl

Wat voorafging aan de fatale steekpartij in Abbenes: "Hij kwam me vermoorden"

24 januari 2022, 19.00 uur · Aangepast 3 maart 2022, 09.43 uur · Door Niels van Steijn

De ochtend van 29 maart 2021 begint rustig in Abbenes, maar zal in een nachtmerrie eindigen. Een 56-jarige man uit Amsterdam overlijdt nadat hij in zijn been is gestoken, het gevolg van een slepende burenruzie. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag ontslag van alle rechtsvervolging voor Joep V., en hij vertelde uitgebreid over die ochtend. 

Foto: Inter Visual Studio

"Ik wilde net zoals elke ochtend naar mijn werk gaan, maar voordat ik de auto in kon stappen, werd ik klemgereden door een man", vertelt Joep. Het blijkt uiteindelijk om de ex- schoonvader van zijn buurvrouw Yuksel te gaan. Beiden wonen aan de Greveling in Abbenes. 

Na een lange burenruzie tussen Yuksel en Joep zou hij volgens Joep door zijn voormalig schoondochter op hem af zijn gestuurd zijn. "Hij kwam mij vermoorden", aldus Joep.

'Ik maak je dood'

Nadat hij wordt klemgereden, ook te zien op camerabeelden die tijdens de zitting zijn getoond, laat de man volgens Joep een groot mes zien. "Hij zei dat ik moest blijven staan en riep 'Ik maak je dood!'", zo verklaart hij. De confrontatie draait uit op een achtervolging. Joep rent de straat en trekt tijdens zijn vlucht ook een mes. "Die had ik voor mijn eigen veiligheid bij me."

De gemoederen liepen door de burenruzie namelijk zó hoog op dat er meerdere keren confrontaties waren geweest. Zo stonden er herhaaldelijk enkele mannen voor zijn deur, verklaarde Joep vandaag. De eerste keer mondde dat niet uit in een dreigende situatie, maar de tweede keer zeiden mannen met gezichtsbedekkende kleding dat een handgranaat bij Joep en zijn vriendin naar binnen zou worden gegooid. 

Camerabeelden

De twee mannen rennen begin maart richting Tonnenkamp, een straat een paar honderd meter verderop. Op beelden is de gespannen situatie goed te zien. De Amsterdammer heeft iets in zijn hand en ook Joep draagt een mes.

De achtervolging is naast camera's, ook met een telefoon gefilmd. In die video is een vrouw te horen, vermoedelijk Yuksel: 'Dat is je beloond!', roept de vrouw, waarmee ze waarschijnlijk wil zeggen dat het Joeps 'verdiende loon' is.  

Op een zeker moment stopt de achtervolging. De Amsterdammer keert om en loopt terug naar zijn auto. "Op dat moment belde ik 112 om te vertellen wat er aan de hand was. Ik zag dat de man zijn auto instapte en wegreed."

Tijdens het gesprek tussen de meldkamer en Joep, rijdt een auto in de richting van de verdachte. "Hij komt weer deze kant op, zegt hij aan de telefoon", en al snel hoor je het geluid van een auto die tot stilstand komt en het geschreeuw van Joep: "Vuile kankerhond!"

"Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan je denk. Ik ben mijn man kwijt"

Vrouw van slachtoffer

De man zat in zijn auto, het bestuurdersraampje stond open en volgens Joep had hij maar één doel. "Hij wilde mij scheppen met zijn auto. Daarom sprong ik weg en omdat ik geen andere uitweg zag, heb ik hem in zijn been gestoken. Het idee was dat als de man zijn been niet meer kan gebruiken, hij ook niet meer achter mij aan zou kunnen komen." De man blijft zwaargewond achter in de auto en overlijdt even later aan zijn verwondingen. Al die tijd met de meldkamer aan de telefoon. 

Koffie en klussen

Terwijl de ochtend wordt besproken in de rechtbank vloeien de tranen bij de nabestaanden. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan je denk. Ik ben mijn man kwijt", vertelt de partner van het slachtoffer. En de ex-schoondochter van de man, Yuksel, loopt meerdere keren de zaal uit omdat ze haar emoties niet kan bedwingen. 

Tegen de politie verklaarde zij tijdens verhoren dat haar ex-schoonvader kwam om koffie te drinken, wat te klussen en zijn kleindochter naar school te brengen: "Niet om Joep te vermoorden."

Over de afloop van de uit de hand gelopen burenruzie vertelt Joep het verschrikkelijk te vinden dat het zo is afgelopen. "Dit is niet mijn bedoeling geweest", besluit Joep.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHnieuws.nl/Haarlemmermeer.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]