Ga naar Content

Handhaving bij acties Haarlemse cultuursector zelfde als bij horeca

De gemeente Haarlem zal vandaag op dezelfde wijze handhaven bij de cultuuracties tegen de coronamaatregelen, als afgelopen zaterdag gedaan is tijdens de acties van de horeca. "Dat betekent dat er gewaarschuwd wordt als het bijvoorbeeld te druk wordt op locaties waar handhavers langs gaan, maar het is absoluut geen gedoogbeleid", meldt een woordvoerder van de gemeente. En langer dan tot 17.00 uur mogen de acties niet duren. 

Sporten in het Frans Hals Museum - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

De handhaving zal dus vooral gebaseerd zijn op het naleven van de anderhalve meter, het dragen van mondkapjes of het drinken van een biertje, laat de woordvoerder van burgemeester Jos Wienen weten. 

Tot 17.00 uur

Het verschil tussen de acties door de horeca en de cultuuracties is dat er nu niet een duidelijk begin en eind van de acties is. Handhavers hebben aan de cultuurinstelling Verhalenhuis Haarlem weten dat er na 17.00 uur strenger opgetreden zal worden bij openstelling.

Het podium in Haarlem-Noord heeft daarom al besloten de actie die vanavond daar gepland stond te cancelen. "Gelukkig is het statement al ruimschoots gemaakt!", meldt organisator Arno van der Vuurst. Hij vindt het jammer dat het eindstijdsip niet eerder is gecommuniceerd door de gemeente, ook omdat de acties al een paar dagen in voorbereiding waren. 

Actiedag

Afgelopen zaterdagmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur waren veel restaurants en cafés open uit protest op het uitblijven van versoepelingen voor de horeca en cultuursector. 

Theaters en musea hebben vandaag ludieke acties bedacht om toch open te kunnen gaan. Zo werd er vanochtend gesport in het Frans Hals Museum en gaan kappers aan het werk op het podium van Theater de Liefde. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]