Ga naar Content

Horeca is open en voert actie met hulp van Jos Wienen: "Lekker hoor dat barricadebier"

Voor vijf uur lijkt er geen lockdown te zijn in het centrum van Haarlem. Vandaag voeren veel horecazaken actie en openen zijn hun deuren uit onvrede tegen het kabinetsbesluit dat deze sector nog niet open mag. "Och wat heb ik dit gemist zeg." 

Horeca voert actie - NH Nieuws

Mensen staan in de rij bij een marktkraam, winkels zijn voorzichtig open en zelfs op het terras zitten mensen. Voor precies vijf uur lijkt het een gewone zaterdagmiddag omdat óók de horeca haar deuren heeft geopend. 

En dat is opvallend omdat dit eigenlijk niet mag van het Kabinet. Dat gasten nu toch biertjes kunnen drinken of een restaurant kunnen bezoeken is voor een groot deel te danken aan de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Officieel niet open 

Hij snapt maar al te goed dat de horeca actie wil voeren. Al mogen de zaken officieel niet open, tot vanmiddag vijf uur zal de Haarlemse handhaving alleen waarschuwingen uitdelen. Is de zaak na vijven nog open (of worden de coronaregels voor die tijd overtreden) dan kunnen er wel boetes worden uitgedeeld. 

Protestpils en barricadebier 

Stamgast van Café de Vijfhoek, Ton van der Hoeve is ontzettend blij dat hij vandaag weer aan de toog kan zitten. "Ik vind dit een heel fijne manier van actievoeren", glundert hij. "Beter dan in de kou op het Malieveld staan."

"Dat hij dit laat gaan als protest verdient mijn goedkeuring"

actievoerder Ton Van der Hoeve

Hij had niet verwacht dat burgemeester Jos Wienen op deze wijze de horeca een hart onder riem probeert te steken. "Volgens mij is Wienen toch een vrij strikte man die achter de regels staat. Dat hij dit laat gaan als protest verdient mijn goedkeuring."

Ook Piet Koopman, bedrijfsleider van Brasserie Bruis, voelt dat de burgervader meeleeft. "Je kan zo zien dat hij echt met ons meeleeft en aan ons denkt. Dat is heel fijn van hem."

Tekst gaat door onder de foto.

Mensen op het terras van Cafe Studio - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Volgens Van der Hoeve hoeven handhavers dan ook niet bang te zijn dat zaken extra langer open zullen blijven. "Ik ken de eigenaar van deze zaak en ik weet zeker dat hij gewoon om vijf uur dicht gaat. Deze actie is toegestaan en dan moet je je ook aan de tijden houden."

Cultuur ook in actie

Ook Theater de Liefde voelde enorm de behoefte om hun ongenoegen te uiten over het OMT-advies om de culturele sector op slot te houden. Daarom heeft dit theater vandaag actie gevoerd door naast het theater in de Begijnhof een minioptreden te geven. Op het protest kwamen zo'n dertig belangstellenden op af. 

Theater de Liefde organiseert een mini-optreden - Foto: NH Media

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]