Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Kruis van koksjassen vraagt aandacht voor gesloten horeca: "Dit is een begrafenis"

14 januari 2022, 12.29 uur · Aangepast 14 januari 2022, 16.15 uur · Door Michael van der Putten

Een kruis van koksbuizen om aandacht te vragen voor de gesloten Haarlemse horeca. Zo'n tweehonderd mensen uit die branche komen nu samen op de Grote Markt. Zij vinden dat horecazaken op een verantwoorde manier open kunnen.

Horecaprotest op de Haarlemse Grote Markt - Haarlem105 / Erwin B. Bartman

De actie is opgezet door Jozua Jaring onder andere bekend van restaurant Ratatouille. Volgens hem is het nu tijd voor actie omdat er vanavond tijdens de persconferentie geen versoepelingen voor de horeca worden aangekondigd door het kabinet. 

Begrafenis 

"Al twee jaar hebben we niets van ons laten horen en het water staat bij veel collega's aan de lippen", zegt Jaring. Het kruis van de koksbuizen staat dan ook symbool voor een begrafenis. "Het is op", vervolgt Jaring. "Het kan niet zo langer doorgaan, de koek is op. Dit is een begrafenis voor de horeca." 

tekst loopt door onder de foto

Jozua Jaring spreekt de menigte toe op de Grote Markt - Haarlem105 / Erwin B. Bartman

Jaring heeft vanochtend gesproken met de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. "Die doet er alles aan om ons te ondersteunen", zegt Jaring. Momenteel is de burgervader in overleg over het coronabeleid, misschien kan hij nog iets betekenen voor de actievoerders. Maar naar alle waarschijnlijk kan hij niet zoveel uitvoeren en moet hij de regels handhaven. 

Jaring gaat dan ook kijken wat hij na de persconferentie van vanavond om 19.00 uur voor verdere acties gaat organiseren. "Maar ik hoop echt dat iedereen ons ondersteunt. We moeten gewoon open. Winkelen op afspraak, heet bij ons gewoon reserveren." 

Jaring en burgemeester Wienen op het horecaprotest - Haarlem105 / Erwin B. Bartman

Het protest krijgt veel ondersteuning van andere horeca ondernemers. “Den Haag moet voelen dat het eindig is bij de horeca en dat dit echt niet langer moet duren. Als het kabinet geen tegengas krijgt, dan zetten ze dit gewoon door”, zegt horeca ondernemer Rolf Vooges. "Ons geduld raakt op en dan nemen we recht in eigen hand.”

“Er is een aantal collega’s die hebben gezegd dat ze gewoon opengaan, maar dat gaan wij niet doen”, aldus Vooges. “We zetten nog even door maar wel onder voorwaarde dat er een vooruitzicht komt dat we uiterlijk 1 februari open mogen.” Een van die collega's is restaurant Frenchie. Zij openen morgen de deuren voor een protestlunch.
Quote

Geef ons een datum, een vooruitzicht wanneer we weer open mogen.

menno post, eigenaar en chef olivijn haarlem
"Wat ik ook echt mis is perspectief, een stip aan de horizon”, zegt Menno Post, eigenaar en chef van restaurant Olivijn in Haarlem. “Geef ons een datum, een vooruitzicht wanneer we weer open mogen. Als winkels open mogen, waarom wij dan niet?” vraagt Post zich af. 

“Wij wachten af tot we van het kabinet open mogen. Je kan onze burgemeester niets verwijten, hij is niet de beleidsmaker. Hij heeft als een van de eerste burgemeesters zijn steun voor de horeca uitgesproken, en hardop naar het kabinet toe”, zegt Post. “Dat vind ik enorm waardevol en daarom vind ik het ook belangrijk dat we acties positief en ludiek houden. En dat is mijn collega Jaring vandaag volgens mij goed gelukt."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]