Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Fabrikant medische mondkapjes draait op volle toeren: "Logische keuze van OMT"

14 januari 2022, 09.00 uur · Aangepast 14 januari 2022, 15.53 uur · Door Tom Jurriaans

Ze lijken ontzettend op de huis-tuin-en-keuken mondmaskers maar het verschil in bescherming tegen het coronavirus is groot. Als het aan het OMT ligt, gaan we bij sportevenementen, demonstraties en in drukke winkelstraten medische mondmaskers dragen. En dat is volgens Joost Verlaan, directeur van Afpro Filters in Alkmaar een goed idee. NH Nieuws ging bij de fabriek langs met wat prangende vragen. 

NH Nieuws / Tom Jurriaans

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een masker dat je bij de supermarkt haalt?

"De maskers lijken ontzettend op elkaar, maar het type-1 masker (het masker uit de supermarkt, red.) bestaat vaak uit kwalitatief mindere lagen dan een medisch mondmasker. Het verschil zit hem in de binnenlaag. Bij een type-2 masker zijn de lagen anders opgebouwd en is met name de filterlaag van veel hogere kwaliteit. Die vangt de kleine deeltjes veel beter op en ze zijn ook getest door een onafhankelijk laboratorium. Het ademt wat zwaarder, maar beschermt ook veel beter." 

Wat vindt u van het advies van het OMT (Outbreak Managment Team) aan het kabinet om alleen medische mondmaskers te gebruiken? 

"We verlangen er met z'n allen naar dat we meer vrijheid krijgen en als dit dan de prijs is en er meer mogelijk is, dan is dat het meer dan waard. Het is ook zo dat de omikronvariant besmettelijker is en dat we daarom betere bescherming nodig hebben. Ik vind dit daarom een logische keuze."

Maar waarom hebben we dan al die tijd rondgelopen met die weggooi-mondmaskers?   

"Dat is een eigenlijk een vraag die je aan het OMT moet stellen. Wij pleiten al heel lang voor het gebruik van een beter type mondmasker. Ik denk dat die communicatie duidelijker had gekund. Het is wel zo dat we twee jaar geleden een groot tekort hadden aan materialen om mondmaskers te maken. Toen lag het meer voor de hand om een masker van lagere kwaliteit te gebruiken, maar we hadden wel veel eerder kunnen overschakelen." 

NH Nieuws ging langs bij Afpro Filters in Alkmaar, bekijk hieronder de reportage (tekst loopt door onder de video):

Fabrikant medische mondkapjes draait op volle toeren: "Als we hierdoor meer vrijheid krijgen, is dat het meer dan waard" - NH Nieuws

Door dit advies zou de vraag naar medische mondmaskers een stuk hoger zijn, kunnen jullie dat aan? 

"Ja, toen ik het verhaal las dat er een tekort aan medische mondmaskers zou kunnen ontstaan, heb ik wel even met mijn wenkbrauwen gefronst. Wij produceren in een week tijd bijna een half miljoen type-2 mondkapjes. Er is dus in Nederland echt genoeg aanbod. Een tijd geleden dachten we dat we dat we onze machines in de mottenballen konden stoppen, maar daarna komt er weer een nieuwe variant waardoor de vraag weer omhoog schiet."

Met dit nieuwe advies van het OMT rinkelt de kassa dus? 

"Nee, het is minder dan 5 procent van onze totale omzet. We maken al meer dan veertig jaar luchtfilterinstallaties voor onder andere ziekenhuizen en scholen, dit doen we er echt bij. We zijn in eerste instantie begonnen om ervoor te zorgen dat we genoeg mondkapjes voor de medische zorg konden produceren. Ik zou heel blij als we hiermee kunnen stoppen. Het doel is dat we weer een samenleving hebben waarin we vrij kunnen leven."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]