Ga naar Content

Hotelboot voor 150 asielzoekers ligt klaar: "We willen écht toegankelijk zijn"

Pal naast de gigantische Ark van Noach ligt hotelboot 'Carissima' klaar in de werkhaven van Huizen, goed voor 150 asielzoekers. NH Nieuws kreeg een rondleiding door de boot en kreeg te zien hoe de vluchtelingen daar tot maart 2022 zullen verblijven. "Huizen heeft ons een warm welkom geheten", aldus Pieter Deinum, locatiemanager vanuit het COA op de boot.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

"De instroom is zo hoog in Ter Apel, dat wij hier volwassen mensen die pas net in Nederland zijn aangekomen, onderdak gaan bieden." De nood bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hoog. De gemeente Huizen kondigde drie weken geleden aan te willen helpen met het grote landelijke tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

"We zullen ze voorbereiden op de procedure die ze ingaan en er is ook dagbesteding voor iedereen." De asielzoekers mogen van alle voorzieningen op het schip gebruik maken. "Ze kunnen in de lobby zitten of het restaurant, dat is ook wel erg prettig in deze koude tijd." Faciliteiten als een zwembad en sauna zijn aan boord, maar werken niet. Het zwembad staat simpelweg leeg.

Bekijk hieronder hoe de hotelboot er van binnen uitziet.

Hotelboot voor asielzoekers in Huizen - NH Nieuws

Het COA heeft er bewust voor gekozen alleen volwassenen op de boot te huisvesten. "Ik zou er niet aan moeten denken dat een kind hier vanaf deze boot in het water valt", aldus Deinum.

Zorgen

Vorige week uitte de VVD-fractie in Huizen enkele zorgen over de komst van de asielzoekers. Volgens Deinum wordt er alles aan gedaan om die zorgen weg te nemen. "We hebben geluisterd naar alle angsten en de zorgen, ook tijdens een bewonersbijeenkomst. We willen ook echt toegankelijk zijn, we hebben nauw contact met boa's en politie, we zijn hier 24 uur aanwezig. Dus we willen er echt bovenop zitten, als er wat is."

Aankomende donderdag worden de eerste asielzoekers op de boot verwacht. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]