Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Huizen gaat voor drie maanden tot 200 asielzoekers opvangen op hotelschip

3 december 2021, 11.39 uur · Aangepast 13 december 2021, 15.46 uur · Door Sjoerd Stoop

Huizen gaat asielzoekers opvangen op een hotelboot. Het gaat om de opvang van honderdvijftig tot tweehonderd asielzoekers. De opvang gaat - als alle seinen definitief op groen staan - nog voor de feestdagen open en blijft tot en met uiterlijk 31 maart volgend jaar.

Adobe Stock / Gemeente Huizen

Huizen hoopt met het laten aanmeren van een grote 'hotelboot' aan de kade van de werkhaven te helpen met het grote landelijke tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

Tekort aan opvangplekken

Door de grotere toestroom van asielzoekers naar ons land en de soms beperkte uitstroom, zitten de vaste opvangplekken als asielzoekerscentra vol. Er klonken de afgelopen maanden van onder meer het ministerie en de provincie al een paar felle noodoproepen aan gemeenten om extra te helpen met de opvang. 

Huizen geeft daar nu na een hulpvraag van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gehoor aan. "De nood is bijzonder hoog. Dat de asielzoekerscentra overvol zitten maakt het niet meer mogelijk om asielzoekers op een humane manier op te vangen", zegt burgemeester Niek Meijer. "Als Huizen willen we daarom ook graag gehoor geven aan de noodkreet en gaan helpen." 

Quote

"De vertrekdatum van 31 maart staat vast. De vluchtelingen zullen daarna zeker niet op een andere plek in Huizen opgevangen worden"

Burgemeester Niek Meijer van Huizen

Tot tweehonderd asielzoekers

De honderdvijftig tot tweehonderd asielzoekers zullen naar alle waarschijnlijkheid nog voor de feestdagen plaatsnemen op de 'opvangboot'. Volgens burgemeester Meijer gaat het om volwassenen en niet op gezinnen. Dat laatste heeft vooral te maken met de veiligheid. "Het blijft tenslotte een boot. Veel van deze vluchtelingen kunnen niet of amper zwemmen", aldus Meijer.

De groep blijft tot uiterlijk 31 maart, een datum die volgens de gemeente vast staat en ook zeker niet opgerekt gaat worden. Meijer: "Dat kunnen we met zekerheid zeggen, omdat we dat zo hebben afgesproken, maar ook omdat de boot vanaf april weer dienst gaat doen als cruiseschip en we de haven zelf ook nodig hebben omdat het vaarseizoen dan weer begint. Kortom: ze vertrekken dan zeker weer. De vluchtelingen zullen daarna zeker niet op een andere plek in Huizen opgevangen worden." 

De locatie van de opvangboot. Tekst gaat verder onder de kaart.

Dat er wordt gekozen voor een opvangboot heeft er volgens Huizen mee te maken dat Huizen op die manier makkelijk een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het opvangprobleem, zonder dat dat veel geld kost of ten koste gaat van de schaarste op de woningmarkt. "Zo nemen we binnen de mogelijkheden van onze gemeente onze verantwoordelijkheid", aldus verantwoordelijk wethouder Maarten Hoelscher (PvdA).

Gesprekken met de buurt

De gemeente heeft buurtbewoners rondom de aanlegplek van de hotelboot gisteravond per brief op de hoogte gebracht. 

Voordat het hotelschip definitief aanmeert en de opvang voor asielzoekers opent, wordt er nog met buurtbewoners, ondernemers en andere betrokkenen gesproken. Pas daarna wordt een besluit genomen. "We willen van alle betrokkenen horen hoe ze er over denken en welke zorgen er leven", zegt Hoelscher. "Ik kan me tot nu toe geen argumenten voorstellen waarom we dit niet zouden doen, maar voordat we definitief 'ja' zeggen willen we alles voors en tegens goed met alle betrokkenen goed afgewogen hebben."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]