Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Zorgen over komst vluchtelingen naar Huizen, raadsvragen over gevolgen

13 december 2021, 16.12 uur · Door Sjoerd Stoop

De waarschijnlijke komst van zeker honderdvijftig tot tweehonderd asielzoekers naar de haven van Huizen leidt tot zorgen van onder meer de plaatselijke VVD-fractie. De partij wil het fijne weten over de gevolgen van de drie maanden lange opvang van vluchtelingen op een 'hotelboot'. 

Adobe Stock

Huizen maakte anderhalve week geleden bekend tot tweehonderd vluchtelingen op te willen gaan vangen op een cruiseschip, dat aanmeert aan de haven van het dorp.

Het gaat om tijdelijke opvang om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te helpen. De opvang van de asielzoekers is hard nodig, omdat alle andere opvanglocaties verspreid over heel het land vol zitten. De Huizer opvangboot zou nog voor de feestdagen open moeten gaan om vervolgens eind maart weer te vertrekken.

Zorgen over opvang

De Huizer VVD-fractie heeft zorgen over de kortdurende vluchtelingenopvang. Het gaat onder meer om de veiligheid. De partij wil van burgemeester Niek Meijer en verantwoordelijk wethouder Maarten Hoelscher (PvdA) weten hoe de op te vangen groep wordt samengesteld en welke risico's deze samenstelling kan hebben voor de openbare orde. Ook wordt gevraagd hoe de veiligheid gegarandeerd wordt, hoe er toezicht wordt gehouden en welke dagbesteding de vluchtelingen wordt aangeboden. 

Eerder was al bekend dat de op te vangen groep vooral bestaat uit volwassenen. Er worden geen kinderen of gezinnen opvangen op de hotelboot. 

Vertrek van de groep

Als de vluchtelingen daadwerkelijk naar Huizen komen, staat voor het gemeentebestuur vast dat de groep eind maart weer vertrekt. Die datum staat volgens burgemeester Meijer en wethouder Hoelscher vastgelegd.

Daarnaast kunnen de vluchtelingen volgens de twee ook niet langer blijven, omdat de boot weer nodig is en de plek in de haven weer gebruikt moet worden door cruiseschepen - als het vaarseizoen van start gaat. 

Wat het gemeentebestuur betreft staat vast dat de vluchtelingen vertrekken. De VVD vraagt daar nu nogmaals naar. De partij wil weten wat er gebeurt met vluchtelingen op de boot, die na eind maart ook opvang nodig hebben en vraagt of er een mogelijkheid is dat er een verzoek komt om de hotelboot langer te laten liggen. 

Er moet nog een antwoord komen op de vragen over de opvang van vluchtelingen. Later deze week bespreekt de gemeenteraad de komst van de vluchtelingen naar Huizen. Vandaag staan nog gesprekken met buurtbewoners en andere betrokkenen gepland. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]