Ga naar Content

Woede en verdriet om mogelijke sloop van Lange Jaap: "Dit mag echt niet gebeuren"

Het regent gebroken hartjes en huilemoticons op Facebook en ook voor de camera van NH Nieuws reageren mensen boos op het nieuws dat vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen mogelijk gesloopt wordt. "Een schande. Dit mag niet gebeuren", zegt een inwoner: volgens haar is er héél vaak gewaarschuwd dat Rijkswaterstaat iets aan onderhoud moest doen. 

Deze mensen vinden het verschrikkelijk als Lange Jaap verdwijnt - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Donderdagavond kwam het nieuws naar buiten dat de kans dat het iconische gebouw nog gerepareerd kan worden zeer klein is: het achterstallig onderhoud zorgt voor scheuren in de wanden en vloer en een wankele constructie. Wel wordt er nog één onderzoek gedaan, maar daar hebben weinig mensen vertrouwen in.

"Dit is toch eeuwig zonde" en "De mensen die in Den Helder zijn geboren of al jaren wonen zullen hartzeer krijgen als onze vuurtoren verdwijnt", zijn een paar van de reacties in de Facebookgroep Je bent Jutter als.

Bekijk hieronder de interviews met verschillende inwoners van de regio.

Tekst loopt door onder video.

'Lange Jaap mag niet worden gesloopt' - NH Nieuws

Jan Roelofsen van dorpsvereniging Huisduiner Belang heeft Rijkswaterstaat er al jaren op gewezen dat er sprake was van achterstallig onderhoud van de Lange Jaap. Maar er gebeurde niets. Tot in september dit jaar, toen de situatie ineens zorgelijk bleek te zijn en de omgeving rond de toren per direct met hekken werd afgezet.

Roelofsen dacht dat het slechts om geld ging, zo zei hij gisteren tegen NH Nieuws. "Wij hebben gewoon altijd het idee gehad dat het wel goed zou komen", vervolgt hij. "Dat is het beeld wat ons werd voorgehouden, maar de toren is gewoon verwaarloosd."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]