Ga naar Content

Eind januari definitieve beslissing over redden vuurtoren Lange Jaap

Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) gaan een ultieme poging doen om de iconische vuurtoren Lange Jaap in Den Helder te stutten. Ze hebben een hoogleraar en een expert ingeschakeld om op korte termijn te onderzoeken of dat kan, meldt Rijkswaterstaat. Deze mensen zullen ook bekijken of de vuurtoren op de lange termijn kan worden behouden. Eind januari moet daarover een beslissing worden genomen.  

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

De Lange Jaap (officieel Vuurtoren Kijkduin) is gebouwd in 1877. De situatie in en rond de vuurtoren is onveilig, door onder meer scheuren in de wand en in de vloeren, roest in de voegen en ingeteerde bouten, volgens Rijkswaterstaat. De overheidsinstelling maakte in september bekend dat er meteen maatregelen moesten worden genomen, omdat de toren op instorten zou staan. 

Die slechte toestand zou nog erger kunnen worden, bleek vervolgens uit onderzoek door Ingenieursbureau Rotterdam. Daarom is de omgeving van de toren sindsdien afgezet. Het gevolg daarvan was dat de mankementen niet konden worden hersteld en het bouwwerk niet kon worden gestut, schrijft Rijkswaterstaat.     

Nieuw onderzoek 

Rijkswaterstaat laat weten niet de verantwoordelijkheid te hebben genomen om goed voor de Lange Jaap te zorgen: er is bij onderzoeken wel gekeken hoe de vochtdoorslag en de vorming van scheuren in de toren konden worden verholpen, maar er zijn geen maatregelen getroffen. De overheidsinstelling kondigt een nieuw extern onderzoek aan, waarin het proces van de afgelopen jaren wordt geëvalueerd 'om herhaling in de toekomst te voorkomen'.   

De Lange Jaap kan op dit moment niet worden gestut en er kunnen geen herstelwerkzaamheden plaatsvinden, omdat de toren niet op een veilige manier kan worden benaderd, stelt Rijkswaterstaat. Dat is gebleken uit de toekomstscenario's voor de toren die ingenieursbureau Rotterdam, TNO en ingenieursbureau PT Structural hebben geschetst. 

Toekomst

Rijkswaterstaat laat nu de ingeschakelde hoogleraar en expert opnieuw kijken naar de uitkomsten van deze ingenieursbureaus én naar veertien ideeën die bij de overheidinstelling zijn binnengekomen voor het herstel van de vuurtoren. Waarschijnlijk is het onderzoek half januari 2022 af, zodat er eind januari een beslissing kan worden genomen over de toekomst van de Lange Jaap, laat Rijkswaterstaat weten.

De overheidsinstelling wil, op basis van de conclusies van de rapporten, in gesprek gaan met betrokkenen bij de vuurtoren om te bekijken of de vuurtoren toch kan worden behouden en, als dat het geval is, welke stappen er dan moeten worden genomen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]