Ga naar Content

Verdachte man doodrijden Ilayda (15) volgende week voor rechter: 'Zat op telefoon en reed te hard'

Rutger H., die ervan wordt verdacht Ilayda (15) te hebben doodgereden op de Westtangent in Heerhugowaard, moet zich volgende week donderdag voor de rechter verantwoorden. Hij zat volgens het Openbaar Ministerie op zijn telefoon en reed veel te hard. Het ongeluk, waarbij het zeer geliefde Waardse meisje om het leven kwam, gebeurde tweeënhalf jaar geleden.

Foto: Maurice Amoureus

Laat op de avond van 19 juni 2019 steekt Ilayda de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Abe Bonnemaweg over. Ze wordt dan geschept door de Porsche Cayenne van de verdachte man (30) uit Noord-Scharwoude.

Er wordt dan eigenlijk direct gesproken van een 'straatrace', omdat ook een andere auto betrokken zou zijn geweest bij het ongeluk en getuigen dit zouden hebben verklaard. OM stelt, blijkt nu, dat de 30-jarige H. roekeloos op 'zeer onverantwoorde' snelheid reed op de vijftig kilometerweg.

Gedenksteen op plek ongeluk

De verslagenheid na de dood van Ilayda is immens: direct de volgende dag verzamelen schoolgenootjes en vrienden van Ilayda zich op de plek van het ongeluk. De uitvaart is heel erg drukbezocht en ook daar vormen tientallen jongeren een erehaag voor het omgekomen meisje. Laten worden er nog als eerbetoon witte ballonnen opgelaten.

Op het kruispunt waar Ilayda omkwam, staat tot op de dag van vandaag een gedenksteen met hoefijzers. Ze hield heel erg van paardrijden. Ook worden er regelmatig bloemen neergelegd. In oktober nog, toen ze achttien jaar zou zijn geworden.

Lees ook

De Westtangent staat in Heerhugowaard en omstreken sowieso bekend als een gevaarlijke weg waar mensen te hard rijden: na het dodelijke ongeval zijn er dan ook maatregelen getroffen. 

De rechtszaak met de verdachte staat dus gepland voor volgende week donderdag 16 december in de rechtbank van Alkmaar. NH Nieuws is daar uiteraard bij aanwezig. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]