Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Bijna alle voedselbanken in de provincie verstrekken coronazelftesten en mondkapjes

7 december 2021, 17.15 uur · Aangepast 8 december 2021, 11.52 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Noord-Hollandse voedselbanken verstrekken al vaak coronazelftesten en mondkapjes aan hun klanten, blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. "Het is nu bijna een primaire levensbehoefte", aldus Freek Wessels van Voedselbank Amsterdam.

Corona zelftesten in supermarkt - NH Nieuws

"Vorige week hebben we er toevallig een lading van z'n 1.100 zelftesten uitgedaan", vertelt Nico Vlaming, bedrijfsleider bij Voedselbank Anna Paulowna. Dit is gebeurd op basis van het aantal personen. "Per persoon hebben we er vijf uitgedeeld."

Een aantal maanden geleden deed de voedselbank dit ook al. "Deze nieuwe lading is verstrekt vanuit de scholengemeenschap, maar we krijgen ook zelftesten via Voedselbank Nederland. Die krijgt ze van het Rijk en verdeelt de testen weer onder de diverse voedselbanken." Vlaming verwacht dat er weer nieuwe voorraden komen. "Zeker als de maatregelen zo blijven."

Bij de Voedselbank West-Friesland krijgen klanten in ieder geval twee à drie testen per pakket. "Als de klanten willen, kunnen ze meer testen meenemen", zegt hij. De voedselbank krijgt de zelftesten van het Armoedefonds en er is voorlopig genoeg. De medewerker vindt het belangrijk dat de voedselbank de coronatesten heeft. "Anders moeten mensen een zelftest kopen van 3 à 4 euro per stuk. Dat tikt erg aan en niet iedereen kan dat betalen. Wanneer je ze in huis hebt, test je jezelf ook vaker."

Quote

"Het is nu bijna een primaire levensbehoefte"

Freek Wessels - Penningmeester Voedselbank Amsterdam

De Voedselbank Amsterdam heeft verschillende uitgiftepunten door de hele provincie. Penningmeester Freek Wessels vertelt dat niet ieder uitgiftepunt de zelftesten heeft liggen. "Dat is wel het streven, maar ze kunnen niet overal worden neergelegd." 

De testen zitten niet standaard in de pakketten, maar bij het uitgiftepunt staat een doos met testen. In overleg met een vrijwilliger kunnen klanten genoeg testen meenemen. Wessels vindt het ook belangrijk dat de zelftesten beschikbaar zijn voor de klanten van de voedselbank. "Het is nu bijna een primaire levensbehoefte. In de basis zijn we een voedselbank, maar in deze tijden is het fijn dat we mensen ook non-food kunnen aanbieden." 

Niet overal op voorraad

Voedselbank IJmond-Noord en Voedselbank Langedijk staan te springen om een nieuwe lading zelftesten. Eerder zijn de testen wel verstrekt, maar nu laat de levering op zich wachten. "In Den Haag zeggen ze wel dat er mondkapjes komen", zegt Erica van Dongen van de Voedselbank IJmond-Noord. "Maar noch landelijk, noch provinciaal komen er pakketten binnen." Ze vertelt dat er wel veel vraag is naar de testen, ook omdat die op veel plekken uitverkocht zijn. 

Quote

"Als mensen naar de voedselbank gaan, hebben ze waarschijnlijk ook niet genoeg geld om de zelftesten aan te schaffen"

Iona Pop, universitair hoofddocent aan Tilburg University

"We kunnen ze heel goed gebruiken", zegt Linda Strijbis, voorzitter van de Voedselbank Langedijk over de zelftesten. "Er is ook steeds meer vraag naar." Strijbis denkt wel dat de zelftesten nog komen, maar weet nog niet precies wanneer.  

Stress

Ioana Pop, universitair hoofddocent aan Tilburg University en gespecialiseerd in onder andere sociale ongelijkheid, vindt het goed dat de zelftesten beschikbaar zijn bij de voedselbanken. Ze denkt dat de coronasituatie meer stress op kan leveren voor gezinnen die in armoede leven. "Als mensen naar de voedselbank gaan, hebben ze waarschijnlijk ook niet genoeg geld om de zelftesten aan te schaffen."

"Deze mensen hebben vaak niet de luxe om vanuit huis te werken", gaat Pop verder. "Dus ze hebben meer sociale contacten. Ook hebben arme mensen over het algemeen een slechtere gezondheid, waardoor corona harder aan kan komen. Ze hebben dus meer kans om ziek te worden en om meer last te krijgen van corona."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]