Ga naar Content

Groep passagiers uit Zuid-Afrika eist excuus en compensatie van Schiphol

Een groep van elf passagiers van de KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad van afgelopen vrijdag eist excuses en compensatie van Schiphol, KLM en de GGD Kennemerland. De reizigers beschrijven hun behandeling op de luchthaven als 'schandalig' en 'inhumaan'. Volgens passagier Oscar van Overdam, die namens de groep het woord voert, liepen de ruim 600 inzittenden van de twee vluchten een groot gezondheidsrisico door te dicht op elkaar urenlang op testresultaten te moeten wachten.

Vlucht KL592 op Schiphol en Oscar van Overdam - Foto: VLN / Oscar van Overdam

Beide vluchten kwamen tegen 11.00 uur 's ochtends aan op Schiphol, maar niemand mocht de vliegtuigen verlaten totdat de GGD Kennemerland een speciale teststraat had ingericht in de terminal. Vanwege het aanstaande vliegverbod vanuit zuidelijk Afrika in verband met de omicronvariant die er rondgaat, had demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid de opdracht gegeven om iedere inzittende van de twee vluchten te testen op corona, voordat ze Schiphol mochten verlaten.

Na urenlang wachten in het vliegtuig, moest er nog lange tijd gewacht worden in een bewaakt gebied in het luchthavengebouw. Pas diep in de nacht, nadat iedereen getest en op de hoogte was van het resultaat, konden de reizigers naar huis of naar het quarantainehotel in Badhoevedorp.

Lees ook

Oscar van Overdam zat op de vlucht vanuit Johannesburg. Hij beschrijft in brieven aan Schiphol, KLM en de GGD Kennemerland hoe de passagiers behandeld werden. Zo moest iedereen volgens Van Overdam in een te kleine ruimte de halve dag wachten op de testresultaten. Het duurde uren voordat ze voorzien werden van eten en drinken, waren er te weinig dekens, raakte het wc-papier op en werden de toiletten viezer en viezer.

Op de vloer poepen

"Pas na dreigen om op de vloer te gaan poepen is er om 00.00 uur een schoonmaker gekomen", zegt Van Overdam in zijn brief aan Schiphol. Hij en zijn mede-reizigers konden zich door de te kleine ruimte nauwelijks aan de anderhalvemeterregel houden. "De hygiëne verslechterde met de minuut. De GGD heeft er een supermega-spreadingevent van gemaakt", vertelt Van Overdam aan NH Nieuws.

Van Schiphol, KLM en de GGD eisen de passagiers excuses en compensatie. Met alle drie willen ze bovendien in gesprek. Volgens Van Overdam was er geen juridische basis om iedereen vast te houden en te verplichten om een PCR-test te laten afnemen. De groep beraadt zich op vervolgstappen, indien ze niet kunnen leven met een eventuele reactie. Ze hebben nog geen uitnodiging gekregen voor een gesprek.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]