Ga naar Content
Alkmaar

Jarige Naomi en Quinten stemmen voor het eerst, maar algehele opkomst blijft laag

24 november 2021, 19.02 uur
Door: Carolien Hensbergen · Foto: NH Nieuws

Op hun 18e verjaardag beleefden Quinten Verkaik en Naomi Bak een primeur: ze mochten voor de eerste keer stemmen. Maar ondanks de bijdrage van hun twee stemmen, blijft de opkomst vanavond om 18.00 uur vooralsnog steken op 26,8 procent.

De twee werden bij het stembureau ontvangen door hun burgemeester, Leontien Kompier.  "Spannend, maar ontzettend leuk om de burgemeester te ontmoeten en op deze manier voor de eerste keer te gaan stemmen", zegt Quinten.  

Voor beiden was het niet de vraag óf ze zouden gaan, maar wel bij welke naam ze het vakje rood moesten kleuren. "De lokale partijen kende ik nog niet zo goed, maar de kieswijzer hielp wel om een keuze te maken", zegt Naomi. 

Voor Quinten was het niet alleen de stemwijzer die uitkomst bracht: (tekst gaat verder onder video)

Naar de stembus op je achttiende verjaardag - NH Nieuws

Ondanks dat er drie dagen lang gestemd kon worden, is het opkomstcijfer voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard laag: slechts 26,8 procent van de stemgerechtigden hebben om 18.00 uur van hun stemrecht gebruik gemaakt.

Niet populair

"Het is in lijn met andere herindelingsverkiezingen op dit moment, maar lager dan we bij gemeenteraadsverkiezingen in Heerhugowaard en Langedijk gewend zijn", aldus een gemeentewoordvoerder. "Maar mensen kunnen nog stemmen, we hebben nog een paar uur te gaan."

Herindelingsverkiezingen zijn nooit echt populair, concludeerde het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden eerder dit jaar. De opkomst is meestal een stuk lager dan bij reguliere gemeenteraadsverkiezingen, onder meer omdat er minder landelijke aandacht is.

Herindelingsverkiezingen

Langedijk en Heerhugowaard fuseren 1 januari tot de gemeente Dijk en Waard. Omdat per die datum een nieuwe gemeenteraad vereist is, kunnen inwoners deze week al stemmen. De rest van Noord-Holland kan in maart naar de stembus.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]