Ga naar Content

Anti-zwarte pietenbeweging vindt roetveegpieten tijdens sinterklaasintocht 'te zwart'

'Een slinkse poging om weg te komen met een ordinaire blackface-parade', noemt anti-zwarte pietenbeweging Alkmaar Kan Het de sinterklaasintocht in hun stad. Ze vonden de pieten niet 'roetveeg' genoeg. De intocht-organisatie is het daar absoluut niet mee eens. "We hebben ons best gedaan het gezellig te maken voor iedereen en dan is het weer niet goed. Ik ben er wel een beetje klaar mee."

Foto: Rob Wokke

Dat zegt Lida Mathot van Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar tegen NH Nieuws. Afgelopen zaterdag beleefde de gemeente haar primeur: voor het eerst deed zij zwarte piet in de ban en introduceerde roetveegpieten. Leden van Alkmaar Kan Het stonden hoopvol langs de kant.

In hun hoofd hadden ze pieten die, zo definiëren ze een roetveegpiet, op hun eigen huidskleur een paar lichte vegen geschminkt hebben en zónder pruik. "Dit verwachtten we dan ook te zien", schreven ze naderhand op Facebook. "Maar uit de verte viel al op dat de pieten wel erg donker geschminkt waren en de meesten zwarte pruiken droegen."

De beweging 'zag dat de gezichten en nekken een bronsbruine laag schmink hadden'. "En daar op waren 'dikke zwarte vegen aangebracht." Mathot van de Intocht-stichting reageert: "Er is heel veel voorbereiding aan vooraf gegaan en we hebben ons best gedaan het naar iedereens zin te doen. Het is jammer dat het dan voor sommige mensen alsnog niet goed genoeg is."

'Er is geen roetveeg-regelement waarin staat hoe ze eruit moeten zien'

Lida Mathot, Stichting INtocht Sinterklaas

Zij en haar team hebben andere opvattingen over wat een roetveegpiet is: "Ik vind dat wij behoorlijk goed zijn omgegaan met de veranderingen. We hebben aan zoveel mogelijk dingen gedacht. Volgens haar is nu eenmaal geen reglement waarin staat hoe roetveegpieten eruit moeten zien. "Dan moeten ze voor elkaar krijgen dat dit er wel komt." Ze kan rekenen op steun van Thomas van Elst.

'Overduidelijk geen zwarte pieten'

Hij organiseerde afgelopen zaterdag een pro-zwartepietendemonstratie en stelt de roetveegpieten die bij de intocht waren ook niet als zwarte pieten te zien. De dertien pieten die hij had meegebracht waren volgens hem 'echte pieten'. "De pieten tijdens de intocht overduidelijk niet."

Vrijdag gaat Alkmaar Kan Het-voorman Robbert Witte in gesprek met burgemeester Anja Schouten. Op sociale media vroeg hij haar al: "Hoe kan dit? U was de hele middag in het gezelschap van de Sint en de pieten en had het kunnen zien. Had het moeten zien."

In een reactie aan NH Nieuws laat de gemeente weten dat Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar zelf besloten heeft over te gaan op roetveegpieten en dat de gemeente hier niet over in gesprek is geweest. Op de vraag of de burgemeester zich kan vinden in de kritiek komt een vaag antwoord. "De burgemeester heeft geconstateerd dat het uiterlijk van de pieten is aangepast ten opzichte van eerdere intochten." Mathot hoopt vooral dat de ophef snel voorbij is.

"Ik verbaas mij er echt over dat we het nu alweer over zwarte pieten hebben. Ik kijk vooral terug op een mooi kinderfeest, waarbij we geen negatief geluid gehoord hebben."

Foto: Rob Wokke

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]