Ga naar Content

Grote teleurstelling, maar ook opluchting rond nieuwe maatregelen: "Slaat nergens op"

Teleurstelling bij horeca-ondernemers en sportclubs, maar de theaters en bioscopen halen opgelucht adem na de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen. "We gaan sowieso failliet. Dus dan maar met m'n neus omhoog naar de slachtbank", zegt een horeca-ondernemer tegen NH Nieuws. Aan de andere kant kan het internationale documentaire festival IDFA wel 'gewoon' doorgaan.

Reacties op aankondiging nieuwe coronamaatregelen - Foto: NH Nieuws

Onder andere de horeca moet vanaf morgen om 20.00 uur de deuren sluiten. De vroege sluitingstijd kan rekenen op veel onbegrip bij horeca-ondernemers. "Het is een grote teleurstelling. Je kijkt gelijk: hoeveel buffer heb ik nog? We willen vertrouwen uitstralen naar het personeel toe. We willen een weg hieruit vinden", zegt Martin van Bourgonje, eigenaar van restaurant Merlet in Schoorl. 

"Ik vind het heel frappant dat na zevenen het virus extra besmettelijk wordt", zegt Karin Hiemstra van restaurant Fransman in Alkmaar cynisch. "Het slaat gewoon nergens op, de hele maatregel. Thuis gaat het veel vaker fout."

IDFA gaat door

Ondanks dat evenementen vanaf morgen om 18.00 uur moeten stoppen, kan het internationale documentairefestival IDFA wel doorgaan. Het festival begint woensdag en eindigt op zondag 28 november.

Bioscopen en theaters mogen gewoon open blijven en hebben geen vervroegde sluitingstijden, dat is de redding voor het festival. "Alleen voor borrels en partijen moeten we heel goed kijken of dat nog kan. We hoeven gelukkig niet rigoureus te snijden in het aantal voorstellingen en we hoeven ook geen kaarten in te trekken", zegt executive director Cees van 't Hullenaar. 

Voor een grote kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam was er ook goed nieuws. De beurs kan gewoon doorgaan, al is dat wel met een aanpassing: de deuren moeten om 18.00 uur sluiten omdat de RAI een doorstroomlocatie is. "Maar het is echt goed nieuws, we zijn heel blij dat we gewoon door kunnen gaan", vertelt woordvoerder Cynthia Lennarts.

Lees ook

Lege stadions

Sportclubs hadden vanavond wel een bittere pil te slikken; ieder geval de komende drie weken zal er geen publiek bij sportwedstrijden zijn. Dit geldt ook voor de amateursport.

Natascha van Grinsven-Admiraal, commercieel directeur van Telstar, zegt tegen NH Sport dat het 'ontzettend jammer' is dat er geen supporters welkom zijn, maar heeft wel begrip voor de beslissing van het demissionaire kabinet.  "Vanuit Den Haag is het begrijpelijk dat er extra maatregelen genomen worden. We moeten het accepteren en we zijn solidair met de keuze van het kabinet."

Ook zakelijk directeur Richard de Weijze van FC Volendam baalt. "We hebben het goed voor elkaar al je kijkt naar de controle van QR-codes. Dan is het uitermate zuur om te zien dat het betaald voetbal zonder publiek wordt gespeeld."

De nieuwe maatregelen die vanavond bekend zijn gemaakt, gaan zaterdagavond om 18.00 uur in. Ze gelden in ieder geval tot 4 december 18.00 uur. Een dag daarvoor zal het demissionaire kabinet kijken of de maatregelen verlengd moeten worden. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.