Ga naar Content

Nieuwe coronamaatregelen: minimaal drie weken lockdown, maar nog wel een filmpje pakken

Het demissionaire kabinet heeft een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Onder andere de horeca en supermarkten moeten om 20.00 sluiten. De nieuwe maatregelen gelden vanaf morgenavond 18.00 uur en duren ieder geval tot 4 december 18.00 uur.

Persconferentie coronamaatregel 12 november 2021 - Foto: NOS

Een flink pakket met nieuwe coronamaatregelen kondigde het demissionaire kabinet aan. Zo is het advies om thuis nog maar maximaal vier mensen uit te nodigen. Ook wordt dringend aangeraden thuis te werken, tenzij het niet anders kan.

In het MBO, HBO en op de universiteiten gaat een maximum groepsgrootte gelden van 75 personen. De maatregelen gelden de komende drie weken, op 3 december wordt gekeken of de maatregelen verlengd moeten worden. 

Verder dan OMT

Met een gedeeltelijke lockdown van drie weken gaat het demissionaire kabinet verder dan de twee weken die het Outbreak Management Team eerder adviseerde, zoals meerdere media gisteren meldden. Op andere punten gaat het kabinet minder ver, want bioscopen en theaters blijven tegen het advies in open. Daar is ook geen verplichte sluitingstijd.

Alle nieuwe maatregelen op een rij:

  • Sluitingstijd van essentiële winkels en horeca om 20.00 uur
  • Niet-essentiële winkels en dienstverlening, zoals contactberoepen, sauna's en pret-en dierenparken, sluiten om 18.00 uur
  • Evenementen zijn toegestaan van 6.00 tot 18.00 uur, met een maximale groepsgrootte van 1.250 mensen
  • Geen publiek bij amateur en professionele sport
  • In het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximum groepsgrootte van 75 personen per ruimte
  • Thuiswerken, tenzij het niet anders kan
  • Anderhalvemeter afstand, tenzij een coronatoegangsbewijs wordt gecheckt.

2G-regel

Demissionair minister Hugo de Jonge maakte bekend dat er voorbereidingen worden getroffen voor de invoering van de '2G-regel' bij het coronatoegangsbewijs. Hiermee kan er alleen een geldige QR-code verkregen worden als iemand gevaccineerd of genezen is. Met een test kan dus geen geldige QR-cde meer gekregen worden, zoals nu nog het geval is in het '3G-systeem'.  

Om het 2G-systeem in te voeren, moet eerst het parlement hier nog mee instemmen. Mogelijk wordt het in de nabije toekomst ook verplicht om in niet-essentiële winkels en het hoger onderwijs je coronapas te (laten) scannen. Ook wil het demissionaire kabinet de coronapas uitbreiden, zodat op het werk hiernaar gevraagd kan worden. 

Boosterprik

Demissionair minister Hugo de Jonge maakte bekend dat er eerder wordt gestart met de derde vaccinatie, de zogenaamde boosterprik, voor mobiele 80-plussers. Die groep kan vanaf vrijdag 19 november een derde prik krijgen. 

Medewerkers in de zorg kunnen ook snel een boosterprik krijgen. Als de 80-plussers en zorgmedewerkers de derde prik hebben gehad, kunnen de 60 tot 80-jarigen een extra prik krijgen. Dit zal waarschijnlijk in januari zijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]