Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Horeca met rug tegen de muur door maatregelen: "Inkoop is al gedaan, alles staat klaar"

12 november 2021, 18.00 uur · Aangepast 12 november 2021, 19.58 uur · Door Thyra de Groot

De maatregelen die vanavond aangekondigd zullen worden, zorgen voor slapeloze nachten bij horecaondernemers. Karin Hiemstra uit Alkmaar wil dan ook allesbehalve haar deuren sluiten. De eigenaar van de Fransman luistert niet meer naar het kabinet: "We gaan sowieso failliet. Dus dan maar met m'n neus omhoog naar de slachtbank."

Alle producten zijn al gekocht, maar met de nieuwe maatregelen is alles weer onzeker voor de horeca - NH Nieuws

Chef-kok Jonathan Zandbergen van Merlet snapt Karin wel. "Zaken worden van één kant  besloten, terwijl er weinig tot bijna niet wordt geluisterd naar de branche." Ook de eigenaar van Merlet, Martin van Bourgonje, vindt het onbegrijpelijk. "Het is een grote teleurstelling. Je kijkt gelijk: hoeveel buffer heb ik nog? We willen vertrouwen uitstralen naar het personeel toe. We willen een weg hieruit vinden."

Verspilling van producten

Omdat de horeca op korte termijn om 19.00 uur dicht moet zijn, gaan veel voorraden verloren. Martin: "Nu praten we weer over vijf- tot achtduizend euro schade van inkoopproducten die ik weg kan gooien." Dat is licht overdreven, want hij zegt alles op alles te zetten om een goede bestemming voor overtollige producten te vinden. "Het heeft ook met voedselverspilling te maken." 

Het bedrijf probeert creatieve oplossingen te bedenken, maar zou het liefst zien dat de maatregelen niet op korte termijn ingaan. Daarnaast is de horeca een veilige haven. Volgens Koninklijke Horeca Nederland vindt 2,9 procent van het totaal aantal besmettingen in Nederland in de horeca plaats. 

Onlogisch

"Ik vind het heel frappant dat na zevenen het virus extra besmettelijk wordt", zegt Karin Hiemstra van restaurant Fransman cycnish. "Het slaat gewoon nergens op, de hele maatregel. Thuis gaat het veel vaker fout."

De branche begrijpt de boosheid van horecaondernemers en roept het kabinet dan ook op om maatregelen te treffen die die echt resultaat opleveren. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]