Ga naar Content

Mix van zwarte en andere pieten aanwezig bij sinterklaasintocht Volendam

Bij de sinterklaasintocht in Volendam zal dit jaar een mix van zwarte én andersoortige pieten aanwezig zijn. Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt. Eerder kondigde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te gaan demonstreren tijdens de komende sinterklaasintocht in Volendam. Volgens de actiegroep is het vissersdorp nog een van de weinige gemeenten waar traditionele zwarte pieten rondlopen tijdens de intocht.

Foto: Sinterklaasintocht in Volendam

In een reactie laat gemeente Edam-Volendam weten de afgelopen dagen intensief contact te hebben gehad met KOZP, de Sinterklaascomités en de gemeente. "Deze gesprekken zijn in goede sfeer en met wederzijds respect gevoerd. Hoewel het verhaal en de veranderingen zoals deze zijn ingezet door de comités als zeer positief zijn ervaren, heeft KOZP toch gekozen te komen demonstreren", aldus gemeente Edam-Volendam.

De voornaamste reden daarvoor is dat de comités nog niet definitief konden toezeggen dat er vanaf 2022 helemaal geen zwarte pieten meer zijn. "Het Volendamse comité heeft misschien meer tijd nodig om zwarte piet helemaal te vervangen door andere helpers van de Sint."

Pappapieten en opapieten

Toch is er wel al geprobeerd andere helpers voor de sint te vinden. Zo zijn er, naast nog en aantal zwarte pieten, roetveegpieten, pappapieten, opapieten, Spaanse edelmannen, een speler van Real Madrid, een stierenvechter en gardisten in de gemeente. De Sint komt in Volendam aan met deze nieuwe helpers uit Spanje.

Tijdens de intochten in Edam-Volendam worden de adviezen van de GGD volgens de gemeente goed nageleefd. De Sint komt onder andere aan in Volendam, Edam, Middelie en Oosthuizen. Momenteel zijn er 100 demonstranten aangemeld voor de KOZP demonstratie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]