Wankelend AZ bezwijkt in blessuretijd onder de druk van Feyenoord

AZ heeft de topper met Feyenoord in blessuretijd met 1-0 verloren. Cyriel Dessers scoorde in de 92e minuut de winnende voor de Rotterdammers. Hoewel het spel niet altijd even hoogstaand was, bleef het tot de laatste seconde spannend in De Kuip.

Dani de Wit in gevecht met Orkan Kökcü - Foto: Pro Shots / Mischa Keemink

De Alkmaarders moesten in de openingsfase flink in de achteruit. Luis Sinisterra schoot al na vier minuten in de handen van keeper Peter Vindahl. Na elf minuten ontsnapte de ploeg van trainer Pascal Jansen aan een achterstand. In eerste instantie moest de uitstekend keepende Vindahl redding brengen, nadat Jordy Clasie met een verkeerde terugspeelbal Bryan Linssen lanceerde. En nog geen minuut later raakte Sinisterra de paal met een schot van buiten de zestien.

Kansenregen

Nadat de Feyenoord-storm enigszins was gaan liggen, kreeg AZ iets meer controle. Dat resulteerde in de eerste en enige kans voor rust van Dani de Wit, die de bal hard in de handen van doelman Justin Bijlow schoot. Aan de andere kant werd Vindahl voor rust nog behoorlijk op de proef gesteld, want Feyenoord nam het AZ-doel behoorlijk onder vuur.

Sinisterra, veruit de gevaarlijkste man bij de Rotterdammers, testte de Deen met een fraaie omhaal. Een doelpunt van oud-AZ'er Guus Til werd afgekeurd omdat de bal eerder al over de achterlijn was. De energie verplaatste zich vlak voor rust van het veld naar de tribune. Scheidsrechter Allard Lindhout legde de wedstrijd even stil, omdat supporters blikjes en bekers op het veld gooiden.

AZ-kansen

Feyenoord kwam opnieuw sterk uit de kleedkamer na rust. Linssen schoot raak, maar de vlag ging de lucht in vanwege buitenspel. De wedstrijd haalde niet meer het niveau en de intensiteit die het in het eerste bedrijf wel had. Echte kansen bleven uit en de vermoeidheid leek parten te spelen.

AZ kreeg weliswaar een aantal kansen. Na 70 minuten was Tijjani Reijnders dichtbij, maar Bijlow bracht redding met een reflex. Een kleine tien minuten later deed de Feyenoord-doelman dat opnieuw op een van richting veranderd schot van Jesper Karlsson.

Slotoffensief

In een geweldig slotoffensief kregen beide ploegen nog de kans op de overwinning. Invaller Dessers had de winnende goal op zijn schoen, maar de Feyenoorder maaide volledig over de bal heen voor de neus van Vindahl. Karlsson schoot vervolgens rakelings naast voor AZ, waarna Dessers in blessuretijd alsnog de AZ-verdediging slechtte met een doelpunt uit een counter.

AZ zakt door de nederlaag naar de elfde plaats in de eredivisie met vijftien punten uit elf wedstrijden. Na de interlandbreak speelt de ploeg op zaterdag 20 november thuis tegen NEC.

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Clasie, Midtsjö (Aboukhlal/77), De Wit; Gudmundsson (Reijnders/70), Pavlidis, Karlsson