Ga naar Content

Sportscholen zien leden vertrekken: "Voelt als je bedrijf expres failliet laten gaan"

Haarlemse sportscholen hebben deze week flink wat afzeggingen gehad na de persconferentie van afgelopen dinsdag. Daarin werd bekend dat het vanaf zaterdag verplicht is om een coronatoegangsbewijs te laten zien bij het betreden van de sportschool. En dat komt bij de ondernemers rauw op het dak.

Vanaf zaterdag 6 november is een coronatoegangsbewijs verplicht in sportscholen. - Foto: NH Nieuws

Eigenaar van Kenamju Elco van der Geest ligt er al nachten wakker van. Volgens hem zorgt de maatregel voor veel onrust. "Elke dag komen er tientallen telefoontjes binnen van klanten met vragen", zegt Van der Geest. "Al meer dan honderd mensen hebben hun abonnement opgezegd of twijfelen om dit te doen. We gaan met hen in gesprek om te kijken wat we kunnen betekenen."

Niet alleen bij de leden is er veel onrust, zegt Van der Geest. "Er komt ook veel druk op mijn personeel te staan. Er lopen hier dagelijks honderden mensen in en uit. We hebben al een personeelstekort. Wie moet die QR-codes straks controleren? Dat wordt een onmogelijke opgave. Ik voorzie echt een groot probleem."

Politieagent

De nieuwe maatregel is een harde klap voor Van der Geest na afgelopen periode. "We hebben bewezen dat er nauwelijks besmettingen plaatsvinden in de sportschool. We zijn al veel leden kwijtgeraakt en beginnen net weer op te krabbelen, en dan moet ik als een soort politieagent voor de deur gaan staan en mensen weigeren die hier aan hun gezondheid willen werken. Dat irriteert me mateloos."

Tekst loopt door onder de video.

Elco van der Geest van Kenamju over het coronatoegangsbewijs. - NH Nieuws

Ook Mick Koers en Sanne de Wit van Gym Industries in de Waarderpolder hebben deze week uitschrijvingen ontvangen. "Er zijn nu 16 leden vertrokken, van de 283", zegt Sanne. "En dat in een week tijd. Veel andere leden twijfelen of zij blijven nu de coronapas verplicht wordt. Dat wij mensen moeten weigeren zonder dat we daarachter staan, voelt als je eigen bedrijf expres failliet laten gaan."

"Mensen willen zich niet elke keer voor het sporten laten testen"

geert nijhoff, sportschool nijhoff

Bij Sportschool Nijhoff in Haarlem-Noord beginnen de opzeggingen ook binnen te stromen. "Mensen die geen QR-code hebben omdat ze niet gevaccineerd zijn, willen zich niet elke keer laten testen voordat ze komen sporten", aldus Geert Nijhoff. "Aankomende dagen gaan we naar onze klanten communiceren hoe we gaan controleren. Dan verwacht ik dat er nog meer afzeggingen komen."

De nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf zaterdag 6 november. Naast het coronatoegangsbewijs worden ook mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht en keert de afstandsregel terug.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]