Ga naar Content

Zware drugscriminaliteit was jarenlang blinde vlek, nu ruim 100 criminelen in vizier

Het drugsprobleem hier was jarenlang een blinde vlek voor politie en justitie en is veel groter dan verwacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat een wijdvertakt netwerk van (zware) drugscriminelen in Noord-Holland blootlegt. In een zeecontainer, omgebouwd tot drugslab, spreekt NH Nieuws met de coördinator synthetische drugs van de politie.

Nagebouwd drugslab - Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Met aan de muur een poster van 'The Godfather', glazen ketels met een gele vloeistof en een ruimte gevuld met blauwe vaten stap je, op een geheime locatie, een nagebouwde drugslab binnen. Locaties zoals deze zijn aan de orde van de dag in onze provincie.

Op dit moment houden, volgens de politie, namelijk 126 criminelen zich hier bezig met de vervaardiging van cocaïne en de productie van xtc. "Onderzoek toont nu aan dat we jarenlang een blinde vlek hadden voor de synthetische drugsproductie", aldus Emile Delahaij, coördinator synthetische drugs van de politie. Hij werkte mee aan een nieuw drugsrapport, dat vandaag wordt gepubliceerd.  

Het volgens de politie completere beeld van een crimineel netwerk dan in andere, eerdere onderzoeken is er doordat meer gegevens van instanties als gemeenten, provincie, de Belastingdienst en de politie bij elkaar zijn gelegd. Het onderzoek is de afgelopen vijf jaar uitgevoerd door RIEC NH (Regionale Informatie- en Expertise Centra) en het regionale programma Aanpak Ondermijning.

Net zoals in een echt lab dringt de zoete geur van amfetamine je neus binnen: aan de rechterkant hangen ventilatiebuizen die die geur in het verleden weg moest sluizen. Hier worden normaal gesproken xtc en speed gemaakt.

In de zeecontainer, omgebouwd tot een drugslab, vertelt Delahaij hoe dat ongeveer in zijn werk zou gaan:

Emile Delahaij neemt ons mee in nagebouwde synthetische drugslabs - NH Nieuws

Uit het rapport blijkt dat er zestig procent meer productielocaties, opslaglocaties en dumpingen van drugsafval zijn aangetroffen dan oorspronkelijk bij instanties bekend was. Daarnaast was er eerder ook geen zicht op de daadwerkelijke uitvoerders: de mensen die betrokken zijn bij de productie en distributie van harddrugs.

Zo stellen politie en justitie nu 126 'spelers' van het criminele proces in beeld te hebben. Hun rolverdeling is in het rapport deels blootgelegd: zo zouden twaalf mensen verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van chemicaliën, 29 werken als laborant en één persoon komt in het rapport naar voren als de 'chef-kok' van de chemicaliën.

Versplintering

Het onderzoek laat ook een versplintering in het drugsproces zien. "Ondanks het grote buitengebied in Noord-Holland, bevinden de aangetroffen productie-, opslag- en afzetlocaties zich vooral in (rijtjes)woningen, bedrijfspanden en/of loodsen", aldus Delahaij.

"Opvallend, maar eigenlijk heel logisch", vindt de Amsterdamse criminoloog Ton Nabben. "Om de pakkans te verkleinen, versnipperen de criminelen het productieproces. Als er nu een schakel in de ketting door opsporing opgerold wordt, valt niet het hele proces om. Eigenlijk is het gewoon een spreiding van de risico's", legt hij uit.

"Als je je op een gegeven moment meer gaat focussen, ga je meer zien"

Ton Nabben, criminoloog

Nabben legt uit dat met dit onderzoek een extra slag is gemaakt in het in kaart brengen van het proces rondom harddrugs: "Nu krijg je veel meer invulling aan de rolverdeling en onderdelen van de keten."

'Omvang niet vast te stellen'

Maar hij kijkt dus niet op van de resultaten van het onderzoek: "Als je je op een gegeven moment, samen met verschillende partijen, meer gaat focussen, ga je meer verbanden zien. Dus dat is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen." Tekst gaat door onder de foto

Foto:

Collega-criminoloog Jasper van Der Kemp plaatst een kritische noot bij het onderzoek: "Het simpele feit is dat politieactiviteit een groot deel bepaalt van wat er wordt gevonden. Als die activiteit is toegenomen is er dus meer 'vangst', maar kun je moeilijk de omvang vaststellen."

"Daarnaast kun je verdere vragen stellen over de conclusies", vertelt van der Kemp. "Je kunt nog veel gedetailleerder naar die stappen in het proces kijken. Zo is de constatering dat er veel rijtjeswoningen worden gebruikt een feit, maar de vraag is wat dat zegt. Het kan ook zo zijn dat illegale praktijken eerder opvallen in een woonwijk dan in een buitengebied.

Vanavond bij NH Nieuws een uitgebreide reportage over de zeecontainer en de resultaten van het nieuwe onderzoek. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.