Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Vanaf november plek voor honderden vluchtelingen op industrieterrein Zaanstad

21 oktober 2021, 15.45 uur · Aangepast 21 oktober 2021, 16.27 uur · Door Gerie Smit & Marieke Pijlman

Begin november worden er ongeveer 400 vluchtelingen opgevangen in de voormalige hotelboot in de Achtersluispolder in Zaandam. Centraal Orgaan opvang Asielzoekers deed vorige maand een verzoek aan de gemeente om een opvanglocatie mogelijk te maken in de hotelboot, omdat een eerdere mogelijke locatie op het Hembrugterrein niet snel genoeg beschikbaar zou zijn. Beiden partijen zijn nu akkoord.

hotelboot Zaanstad - Foto: gemeente Zaanstad

In de noodopvang is plek voor ongeveer 400 mensen voor een periode van één jaar, met een optie voor verlenging met een half jaar. De komende weken wordt de locatie en het schip waar de mensen op verblijven klaar gemaakt voor gebruik. 

Rondleiding

Inwoners en ondernemers uit de omgeving zijn zaterdag 30 oktober welkom op de opvanglocatie. Op die dag laten medewerkers van het COA de opvanglocatie zien en beantwoorden vragen over het reilen en zeilen in een noodopvangcentrum. Voor ondernemers in de directe omgeving is er volgende week een overleg met het COA en de gemeente.

In het noodopvangcentrum zal ook het vrijwilligerswerk worden opgestart, bijvoorbeeld voor activiteiten en taallessen. Inwoners die graag willen helpen als vrijwilliger, kunnen zich aanmelden via de mail.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]