Ga naar Content

Geen asielzoekers op Hembrugterrein, COA vraagt Zaanstad om noodopvang op boot

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil vanwege de hoge druk om asielzoekers op te vangen gebruik maken van de 'hotelboot' in de Achtersluispolder in Zaandam. Daar is eerder ook gebruik van gemaakt. Het COA heeft het verzoek gedaan aan Zaanstad omdat er op korte termijn geen opvang mogelijk is in de Taetshallen op het Hembrugterrein.

Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Volgens het COA is de nood hoog door de stijgende asielinstroom. Ook zijn er veel nareizigers en zijn er meer dan 10.000 statushouders die nog geen huisvesting hebben. De organisatie wil op korte termijn 400 mensen een plek geven op de boot. Het COA wil de boot een jaar gebruiken, met een eventuele uitloop van zes maanden.

Mix van nationaliteiten

Een woordvoerder van het COA geeft bij NH Nieuws aan dat het niet om alleen Afghaanse asielzoekers gaat, maar om een mix van nationaliteiten. Er wordt volgens haar zorgvuldig gekeken naar wie er geplaatst wordt. Zo heeft het niet de voorkeur gezinnen op de boot op te vangen.

Het is nog niet zeker dat de opvang er komt. Zaanstad heeft aangegeven mee te willen werken en is in principe akkoord, maar wil wel dat er een alternatieve ligplaats wordt gezocht. Daarnaast wil de gemeente er niet aan meebetalen en eist ze onder andere dat er naast de opvang een plan is voor vervoer, activiteiten en een ontmoetingsruimte voor de asielzoekers. Ook wil Zaanstad dat het COA hoofdverantwoordelijk is voor de leefbaarheid en de veiligheid.

De gemeenteraad moet zich nog buigen over het verzoek. Dat zal de komende raadsvergadering gebeuren op donderdag 7 oktober. Ook moet het COA nog overeenstemming bereiken met de eigenaar van de boot.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]