Ga naar Content

Groep Hilversumse vrienden wilde 'grapje uithalen' bij Marco en Vanessa

Soulaymann A. H. (21) zou alleen zijn pinpas aan vrienden hebben uitgeleend, waarmee bij een tankstation een halve liter benzine is gekocht. Daarmee werd vervolgens het huis van de Hilversumse Marco en Vanessa in brand gestoken, met hun dood tot gevolg. "Ik heb nooit geweten dat dit stond te gebeuren. Ik voel me gebruikt", zei Soulaymann vandaag huilend in de rechtbank. 

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Zijn hechtenis is geschorst en hij mag het onderzoek in vrijheid afwachten. Dit besliste de rechter zojuist, meenemend dat het onderzoek naar de dodelijke brand nog lang kan duren en de Hilversummer geen strafblad heeft. Hij moet zich houden aan een avondklok en mag geen contact hebben met de medeverdachten.

De detentie van één van hen, een inmiddels 20-jarige stadgenoot, is namelijk inmiddels ook geschorst. De hoofdverdachte (17) moest vandaag ook voorkomen, maar die zitting is in verband met zijn leeftijd achter gesloten deuren afgehandeld. Zijn advocaat liet zojuist aan NH Nieuws weten dat hij ontkent iets met de brand te maken te hebben.

Fatale nacht begon bij vrienden

In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 mei voltrekt zich een ramp in de volkse wijk Kerkelanden in Hilversum: de woning van Vanessa Vos (48) en Marco Witkamp (49) wordt in brand gestoken en ze overlijden. Soulaymann is op videobeelden te zien zijn bij de woning, maar volgens zijn advocaat loopt hij nog voordat de brand begint weg.

De Hilversummer, zwart dik haar, joggingbroek, zilveren pofjack en Balenciaga's aan, is zwaar geëmotioneerd. Hij vertelt hoe het die avond is gegaan. "Ik ging chillen met een groep vrienden."

Vervolgens werd er volgens advocaat van Soulaymann Christiaan Vingerling door de jongeren gesproken over een grapje. "Een grapje uithalen. Zo heeft mijn cliënt het destijds beleefd." Ze wilden geld van hem.

Lees wat er die dag gebeurde aan de Lutherhof

Daarover zegt hij zelf, met bibberende stem: "Ik heb mijn bankpas uitgeleend aan één van die jongens." Met een groep jongens zou hij in de auto naar een tankstation zijn gereden voor een halve liter benzine en vervolgens naar Marco en Vanessa aan de Lutherhof zijn gelopen.

Advocaat van Soulaymann Christiaan Vingerling vertelt dat er op videobeelden te zien is dat zijn cliënt dan met iemand anders lang de woning loopt, dit geeft hij ook toe, maar er nog niks gebeurd. "Een minuut later komt er één teruglopen naar de woning, maar dat is niet mijn cliënt."

Diegene zou rond 4.45 uur benzine door de brievenbus hebben gegoten, een steen naar het slaapkamerraam hebben gegooid en de brand hebben aangestoken, eindigend in een ramp. "Dat er twee mensen zijn omgekomen is verschrikkelijk", aldus Soulaymann. Toch meldde hij zich nooit zelf bij de politie.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: NH Nieuws/Maaike Polder

En de officier vraagt zich vandaag af waarom, ondanks zijn verdriet over en spijt van het feit dat hij met vrienden mee is gegaan en zelfs nadat uitgebreid in de media was besproken hoeveel impact de dood van Marco en Vanessa had. Daarop zei Soulaymann: "Mijn hoofd zat vol. Ik was het wel van plan, maar..."

"Ik slaap er niet. Ik mis mijn familie, ik mis mijn klas"

Verdachte Soulaymann

Uiteindelijk is de Hilversummer in juli toch nog gearresteerd. In de 'volwassen gevangenis' zou hij volgens een reclasseringsrapport alleen helemaal niet op zijn plek zijn en bij niemand aansluiting vinden. En ook zelf zegt Soulaymann daarover: "Ik slaap er niet. Ik mis mijn familie, ik mis mijn klas." Zijn advocaat pleit voor het toepassen van het jeugdrecht. 

Tegen de wens van de officier besliste de rechter dus dat de 21-jarige het verdere onderzoek in vrijheid mag afwachten: zijn rol wordt wel nog verder onderzocht. Maar er moet nog veel meer duidelijk worden, want het openbaar ministerie schat in dat er zeker niet binnen drie maanden duidelijkheid komt. 

Camerabeelden

Zo zouden bepaalde camerabeelden niet erg duidelijk zijn en ook over het motief van de brand zijn nog veel vragen. Het stel werd volgens buurtbewoners al langer getreiterd in de wijk, maar waarom of deze brandstichting ook daarmee te maken had is nog niet helemaal duidelijk. 

De hoofdverdachte van de brand, een Hilversumse tiener (17), blijft wel vastzitten, ondanks het verzoek van de advocaat om zijn hechtenis te schorsen. Dit bleek uit de besloten zitting vandaag.

De jongen kent de andere verdachten wel. "In Hilversum kennen jongens van die leeftijd elkaar allemaal"", zei zijn advocaat daarover tegen NH Nieuws. Hij zou volgens justitie op camerabeelden te zien zijn, maar zelf zegt hij verward zijn met iemand anders. De derde verdachte (20) is in september al geschorst, maar nog wel verdachte. Ook hij moet zich houden aan een avondklok. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]