Ga naar Content

Fatale Hilversumse woningbrand aangestoken, overleden echtpaar al langer gepest

De fatale woningbrand aan de Hilversumse Lutherhof die anderhalve week geleden het leven kostte aan de twee bewoners van het huis is met opzet aangestoken. Dat bevestigt de politie aan NH Nieuws. De twee slachtoffers werden al langer getreiterd. 

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Het Hilversumse echtpaar, de 48-jarige Vanessa Vos en de 49-jarige Marco Witkamp, werd 's ochtends vroeg overvallen door de vlammen in de hal van hun huis. De brandweer kon ze snel naar buiten halen, maar Vanessa en Marco waren toen al zwaargewond. Ze werden op straat gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Vanessa overleed nog dezelfde dag, Marco een dag later. 

De brand was een doelbewuste actie, weet de politie nu. Het vuur werd met opzet aangestoken. Dat gebeurde met een brandbare vloeistof, zeer waarschijnlijk door één dader. Welk motief de dader daarvoor had, weet de politie niet. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Stenen door de ruit, dode rat voor de deur 

Vast staat wel dat het echtpaar, dat al 24 jaar op het bewuste adres woonde, de laatste tijd erg getreiterd werd. Hun huis werd vaker bekogeld met eieren en stenen. Ook werd er eerder al eens een dode rat voor de deur gelegd. Slechts een week voor de fatale brand was het ook nog raak: toen ging er weer een steen door een ruit. 

De verschillende pesterijen zijn ook buurtbewoners niet ontgaan. Vlak na de brand vertelden enkele buren al dat Vanessa en Marco 'niet echt de meest vooraanstaande buren waren'. Ze waren nogal op zichzelf en hadden weinig contact met andere buren. Dat er wel eens een steen door de ruiten werd gegooid, hebben veel buren meegekregen. De buurt legde na de brand al verbanden tussen de pesterijen en de brand. De schrik zat er daardoor goed in.

NH Nieuws sprak vlak na de brand met enkele buren. Tekst gaat verder onder de video.

Buurt geschokt na felle brand - NH Nieuws

Dader nog spoorloos

Of de pesterijen en de fatale brand met elkaar te maken hebben, weet de politie nog niet. Het onderzoek naar de brandstichting gaat nog verder.

Dat geldt ook voor de zoektocht naar de dader: de politie hoopt dat mensen de ochtend van de brand deze man of vrouw gezien hebben. Doordat de brand werd aangestoken met benzine of een andere brandbare vloeistof, was er een grote steekvlam. De politie denkt dat de dader dit verrast heeft, waardoor hij of zij ook brandwonden opgelopen heeft of in ieder geval kapotte kleding heeft. Het is ook mogelijk dat de dader naderhand erg naar rook stonk. 

Bewakingsbeelden

De politie heeft de afgelopen anderhalve week al buurtonderzoek gedaan. Buurtbewoners vertellen de politie aan de deur gehad te hebben om camerabeelden op te vragen. Dat is gebeurd in de straat zelf, maar ook een heel stuk verderop. De politie doet nu zelf ook de oproep aan buurtbewoners om eventueel nog niet gedeelde beelden van beveiligingscamera's alsnog te delen. Ook mensen die meer weten over de brandstichting en pesterijen van de afgelopen tijd worden opgeroepen om contact op te nemen. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]