Ga naar Content

Nieuwe directeur Zaans Museum kijkt terug op roerige periode: 'Monet komt snel terug'

"Het was tumultueus en niet niets", zegt Marieke Verweij over het afgelopen jaar. Zij is alweer de derde directeur van het Zaans Museum in een jaar tijd. Het afgelopen jaar stond in het teken van corona, maar ook van onrust rond die vele directeur wissels en natuurlijk de mislukte roof van het topstuk van het museum: "De Voorzaan en Westerhem" van Claude Monet. 

Marieke Verweij was al plaatsvervangend directeur nadat haar voorganger, Nikola Elrink, er na een half jaar mee stopte wegens een meningsverschil met de Raad van Toezicht. Vanaf vandaag vervult Verweij officieel de rol van directeur van het Zaans Museum.

Topstukken

Vooral de roof van "De Voorzaan en Westerhem" van Claude Monet hakte er onder het personeel flink in. Het schilderij ligt nu bij de restaurateur, maar de schade valt mee. "Mijn hart breekt als je bedenkt dat het zo hardhandig van de muur is getrokken", zegt Verweij. Het museum hoopt het Topstuk binnen een paar weken weer tentoon te kunnen stellen.

Op de dag van Verweij haar nieuwe aanstelling begint ook gelijk een nieuwe expositie "Vaarwel - Landschap van Gedachten", die in niets lijkt op de historische collectie van het museum. Conceptueel kunstenaar Marisca Voskamp heeft zich laten inspireren door de Zaanse luchten en het water en laat werk van haarzelf en haar overleden man en Andre van Noord zien en horen.

Het Zaans Museum is van plan in de toekomst meer moderne kunst uit de Zaanstreek ten toon te stellen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]