Ga naar Content

'Verborgen collectie' Zaanstreek in oorlogstijd van Zaans Museum

De tentoonstelling 'De Zaanstreek in oorlogstijd' van het Zaans Museum had al op 3 April open moeten gaan. Door de coronamaatregelen is het museum nog gesloten en staat de collectie achter gesloten deuren en de objecten in het depot. Martine Verstraete van het museum leidt NH Nieuws door de opslag en laat de mooiste stukken zien.

Foto: Zaans Museum

"We gaan langzaam het museum weer inrichten, maar dat doen we met weinig mensen. En dat doen we voorzichtig." Martine vind het maar gek om in een leeg museum te staan: "We hadden gehoopt al open te zijn", vertelt ze aan NH Nieuws. 

"Dit is de kogel die Jan Keijzer heeft gedood"

martine verstraete

In het depot van het museum worden verschillende objecten op tafel gelegd, een kogel die de ongelukkige Jan Keijzer doodde terwijl hij naar de Februaristaking keek, gesmokkelde briefjes uit wasmanden en de gevangenisbroek van Aris Rond, die in Dachau gevangen zat. Maar ook  verduisteringspapier dat iedereen verplicht voor het raam moest bevestigen van de Duitsers, zodat geallieerde vliegtuigen 's nachts niet zagen waar ze waren."Het ging slecht met sommige industrieën, maar met de papierindustrie ging het heel goed, want die produceerde aan de lopende band verduisteringspapier"

Achter de schermen bij Zaanstreek in oorlogstijd - NH Nieuws

Buiten de vele objecten, foto's en films is er ook een hele verdieping ingedeeld met verhalen van verzetsstrijders, onderduikers en verraders die in de Zaanstreek woonden en actief waren. Zoals het verhaal van Julie en Annie, twee school vriendinnen, die door de oorlog uit elkaar gehaald werden omdat Julie werd gedeporteerd. Het museum heeft de afscheidsbrief van de twee vriendinnen en heeft twee schoolvriendinnen van nu er op laten reageren. 

Wanneer het publiek naar binnen mag, weet Verstraete niet. Maar ze hoop zo snel mogelijk en dat iedereen dan de collectie in rust kan bekijken.