Ga naar Content

Zaans Museum weer open, eerste keer voor nieuwe directeur

Het Zaans Museum heeft vanaf vandaag ook de deuren weer geopend. Voor de directeur Nikola Eltink was het een speciaal moment: ze begon in januari en heeft onder haar leiding het museum nog niet open gezien. "Het was een beetje proefdraaien in het donker", zegt ze lachend tegen mediapartner RTV Zaanstreek. 

Foto: Zaans Museum

Samen met de 10-jarige Tygo heropende ze het museum. In eerste instantie zal de focus vooral liggen op het ontvangen van Zaankanters, andere Nederlanders en de toeristen uit de landen om ons heen. Daarna wordt er pas gedacht aan toeristen uit verdere landen. 

"Ik ben hier begonnen op 18 januari", zegt Eltink. "Toen was nog het idee dat de musea weer op 19 januari open zouden gaan. Dus ik dacht: dat kan niet mooier. Ik begin een dag daarvoor om even rond te kijken. Dat was dus niet zo, haha. Het is geweldig om eindelijk ons publiek te mogen ontmoeten en het museum met bezoekers te ervaren. Daar word ik heel gelukkig van."

Werken van Monet geprojecteerd

"Maar achter de schermen hebben we hard gewerkt aan een nieuwe installatie rondom Claude Monet", vervolgt ze. Alle werken van hem zijn geprojecteerd in het museum. 

"Verder willen we het museum zijn van de Zaanstreek, samen met het Molenmuseum en het Museum van de Tijd. Maar ook met culturele instellingen in de stad zelf."

Ook voor muziekvereniging Harmonie NUEVO uit Koog aan de Zaan en filmhuis De Fabriek betekenen de versoepelingen goed nieuws. Bekijk de verhalen hieronder.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]