Ga naar Content

Eerste stenen voor namenmonument Joods Werkdorp gelegd: '197 steentjes'

Na lang wachten werden deze vrijdag in Slootdorp de eerste steentjes van het Namenmonument bij het Joods Werkdorp gelegd. Oorspronkelijk stond de onthulling drie dagen na de aankondiging van de eerste coronalockdown op de planning. Vandaag blijkt er toch schot in de onthulling te zitten.

Foto: Regio Noordkop

Vandaag werden de eerste steentjes op het monument geplaatst, met daarop de namen van de werkdorpers. Een poos later dan oorspronkelijk gepland, want de coronacrisis zorgde voor wat roet in het eten. "Drie dagen na de lockdown wilden we het onthullen, maar dat ging niet meer door, want zonder publiek wilden we het niet doen", vertelt initiatiefnemer Marieke Roos. 

"Het is een hele opluchting: eindelijk kunnen we het nu doen. We hebben het een paar keer moeten uitstellen vanwege Covid-19 en we gaan het ook niet meer veranderen: dit is het", vertelt initiatiefnemer Ina Hoogenbosch.

Werkdorp 

Het werkdorp werd in 1934 gebouwd om joodse mensen op te leiden tot boer, timmerman of een ander beroep. Het werkdorp werd opgericht door de Stichting Joods Arbeid om joodse mensen een vak te leren en te helpen bij het emigreren naar andere landen, dit meldt regiopartner Regio Noordkop.

In totaal werkten bijna 200 mensen op het terrein ten westen van Slootdorp. De toenmalige bewoners van het werkdorp werden op 20 maart 1941 door Duitsers weggehaald en afgevoerd naar Amsterdam, Westerbork en andere concentratiekampen.

"We zijn heel blij dat er familieleden komen, dat ze nog kunnen zien dat er aan hun ooms, vaders en moeders gedacht is"

Marieke Roos - Initiatiefnemer

"Er komen hier 197 steentjes te liggen, daarvan zijn er 186 werkdorpers, die staan ook op een lijst die in de hal hangt. Dat was ons uitgangspunt. We zijn uiteindelijk op 197 steentjes gekomen, omdat het is aangevuld met echtgenotes en kinderen", aldus Roos.

Tekst gaat door onder de artikelen.

Lees ook

Bijzonder is dat de laatste twee steentjes op de dag van de onthulling, 6 oktober, zullen worden gelegd. En niet door zomaar iemand, maar door een dochter van twee bewoners die op de steentjes staan. "We hebben een dochter van twee bewoners weten te lokaliseren en die gaat de laatste twee steentjes van haar ouders leggen", voegt Hoogenbosch toe. 

"Daar doe je het eigenlijk voor. We zijn heel blij dat er familieleden komen, nazaten, dat die nog kunnen zien dat er aan hun ooms, vader en moeders gedacht is", aldus Marieke Roos.

Op 6 oktober zal het monument na een toespraak van de burgemeester voor genodigden onthuld worden. Van 7 tot en met 10 oktober is het bijgelegen gebouw geopend en is de tentoonstelling voor belangstellenden te bezoeken en is het monument voor iedereen te bezoeken. 

Bekijk hieronder de video die onze mediapartner Regio Noordkop maakte over het Namenmonument Joods Werkdorp.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]