Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl
V

Bouw nieuw monument bij Joods Werkdorp van start gegaan: "Heel veel hulp gehad"

16 december 2019, 13.26 uur · Aangepast 16 december 2019, 15.16 uur · Door Matthijs Gemmink

SLOOTDORP - Dankzij donaties van geld en mankracht kan de komende maanden een nieuw monument verrijzen bij het Joods Werkdorp bij Slootdorp. Na een oproep van initiatiefnemers Marieke Roos en Ina Hoogenbosch kwam de benodigde 20.000 euro snel bij elkaar. Vanmorgen werd begonnen met de werkzaamheden.

NH Nieuws

Het project kan van start gaan dankzij donaties van particulieren, bedrijven en organisaties. "We hebben ontzettend veel hulp gekregen", vertelt Marieke Roos, "en dat vind ik het mooiste. Wij hebben dit met zijn tweeën bedacht en het wordt nu eigenlijk heel breed gedragen."

Tekst gaat verder onder de video.

Bouw nieuw monument bij Joods Werkdorp van start gegaan: "Heel veel hulp gehad" - NH Nieuws

Het monument moet een herdenkingsplek worden voor de Joodse bewoners die op 20 maart 1941 door de Duitsers werden afgevoerd richting de kampen en nooit meer terugkwamen.  "We hebben straks 191 steentjes met daarop de namen van de slachtoffers", legt Ina Hoogenbosch uit. "Ik ben blij dat we nu kunnen beginnen. We zijn er bijna een jaar, dag in dag uit, mee bezig geweest."

Op 20 maart 2020 wordt het monument onthuld: "De laatste twee steentjes worden die dag geplaatst door een dochter van één van de bewoners van het werkdorp. We hebben een bijzonder programma voor die dag. Het wordt indrukwekkend."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!