Ga naar Content

Onbegrip over overlast Tata: "Toen de publiciteit afnam, nam het lawaai weer toe"

Vanaf afgelopen weekend kwam er zowel overdag als 's nachts veel geluidsoverlast van het Tata Steel-terrein, wat zorgde voor meer klachten bij de Omgevingsdienst en Tata dan gewoonlijk. "Het leek 's nachts af en toe net alsof er hier een Boeing opsteeg. Evenredig aan dat de publiciteit na vorige week is afgenomen, nam het lawaai weer toe", schrijft Fons Deen, inwoner van Wijk aan Zee aan Tata Steel, de provincie en gemeente. Tata zegt het probleem te hebben opgelost.

Wijk aan Zee en Tata Steel - Foto: NH Nieuws

"Normaal gesproken ligt het nog een beetje aan de windrichting", zegt Deen. "Maar nu is het zo'n beetje ongeacht waar de wind vandaan komt hier een herrie".

Deen: "Het verbaasde me, want het is wel een paar maanden goed gegaan. En dat er incidenteel geluid van het terrein komt, snap ik ook wel, want je woont naast een fabriek. Maar dat dat nachten achter elkaar doorgaat, begrijp ik niet. Mijn buurman stond om half vier buiten omdat hij niet kon slapen van de herrie."

Daarom besloot hij een brief te sturen aan Tata-directeur Hans van den Berg, die vorige week een paginagrote brief aan IJmondbewoners liet afdrukken in verschillende kranten. Ook gedeputeerde Jeroen Olthof en de nieuwe wethouder in Beverwjik Nevin Özütok ontvingen de brief van Deen.

De brief aan Tata Steel

Beste meneer Van den Berg,

Nadat de rust in de berichtgeving een beetje is wedergekeerd lijkt het wel of het lawaai en de vervuiling van de fabriek rechtevenredig is toegenomen. Vooral in de nacht is het geluid niet te harden. Zware brommen, fluitende treinen en als toppunt een lawaai als dat van een opstijgende Boeing. En dit al dagen en nachten achtereen.

Klagen heeft geen zin, slechts een standaard antwoord is mijn deel en ongemotiveerde werknemers weigeren de oorzaak te zoeken. Ik ben het weer zwaar beu en lijkt niet in de lijn met de mooie berichten in de kranten. Houd u aan uw beloftes.

Uw buurman,
Fons Deen

Lichte verhoging klachten voor geluid

De Onderzoeksdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) herkent zich niet helemaal in het beeld van Deen. Een woordvoerster: "Mijn collega heeft gekeken naar de klachten van de afgelopen tijd. In vier dagen tijd geeft dit een redelijk normaal beeld met een lichte verhoging voor geluid."

Als het aantal klachten in korte tijd de pan uit rijst, trekt de dienst er meteen op uit, zegt zij. "Als er veel meer klachten dan normaal zijn, is dat aanleiding direct op onderzoek uit te gaan. Melden van overlast blijft daarom altijd van belang."

Excuses

Tata Steel kwam vanmiddag op zijn website en sociale media met excuses en een verklaring voor het lawaai. 

'De geluidsoverlast is veroorzaakt door één van de kranen die staalplakken verplaatst aan de westzijde van de warmbandwalserij. Het geluid was hoorbaar zodra de kraan onder de overkapping vandaan reed.' Het kondigde verder aan dat de 'werkwijze is aangepast'.

Daarmee is de kous nu af voor ODNZKG. "We zullen in de gaten houden of de geluidsoverlast hiermee ook voorbij is, maar nu Tata Steel met een oplossing bezig is, is er voor ons geen aanleiding verder op te treden", aldus de woordvoerster.

Ook geluid van andere bronnen

Deen zet zijn vraagtekens bij de verklaring van Tata. "Dit kon je drie, vier dagen geleden toch ook bedenken? Zo moeilijk is dit niet op te sporen, zou je zeggen."

Bovendien komt het geluid volgens de inwoner van Wijk aan Zee duidelijk van andere bronnen. "De treinen fluiten bijvoorbeeld 's nachts. Schroot mag vanaf zeven uur gestort worden, maar dat begint steeds vaker een kwartier eerder."

Volgens Deen was lawaai overigens niet de enige bron van hinder. Ook zou er in de afgelopen meer stof neerdalen in Wijk aan Zee. "Sinds een tijdje terug die hal bij Harsco zijn geplaatst, lijkt dat een stuk beter te gaan, dat geloof ik wél. Maar ik heb een witte auto. Je kunt je afvragen of dat hier in Wijk aan Zee een goed plan is, maar ik kan hem de afgelopen week elke dag wel naar de wasstraat brengen, en dat was daarvoor niet zo."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]