Ga naar Content

Kamer steunt vergroeningsplan Tata en wil de juiste subsidie vinden

De overheid moet Tata Steel financieel ondersteunen bij het gisteren gekozen vergroeningsplan. Dat vindt een meerderheid van de Kamer, zo bleek vandaag in het vervolgdebat over de toekomst van Tata Steel. Hoe precies, dat zal in de komende maanden onderzocht worden.

Minister Blok en staatssecretaris Van Weyenberg - Foto: NH Nieuws

De motie van VVD-lid Erkens die het demissionaire kabinet daartoe aanspoort, werd medeondertekend door leden van D66, CDA, Groen Links, PvdA, SP, CU en Volt. “We moeten boter bij de vis doen, en als overheid steun verlenen”, zei Erkens.

In het komende onderzoek naar steunmogelijkheden van de overheid moet ook duidelijk worden hoe die Tata Steel kan subsidiëren zonder het risico te lopen dat dat geld naar de Indiase eigenaren van Tata Steel weglekt. 

Hoe die steun er precies uit zal zien is nog onduidelijk. Het zou, hoewel minister Blok het een "tranendal" noemde, aandeelhouderschap in Tata van de overheid kunnen betekenen, of subsidies voor de vervanging van oude fabrieken voor nieuwe, groene installaties.

Gisteren koos Tata Steel voor een vergroeningsplan waarin het geen CO2 opslaat in zee en wel  versneld, vanaf minstens 2027, vervuilende onderdelen van de fabriek vervangt.

Subsidie

Minister Blok toonde zich eerder een voorstander van opslag van CO2, mede omdat daar binnenkort al subsidie voor beschikbaar is. Voor het nu gekozen plan, zijn die er nog niet.

Maar dat gaat als het aan de Tweede Kamerleden ligt veranderen, en Blok liet weten de motie te willen uitvoeren als er een meerderheid voor is.

Een goede stap, vindt de Kamer, maar het vergroeningsplan van Tata biedt volgens de leden nog geen oplossingen in het hier en nu. De beperkte spreektijd die de zij in dit debat hadden, gebruikten zij voor éénentwintig moties over gezondheid, uitstootbeperking, normen en subsidies. De Tweede Kamer brengt de moties later vandaag in stemming.

Lees ook

Continue monitoring

In nummer 14 pleiten Pieter Grinwis van CU, met collega’s van D66, CDA, Groen Links en PvdA ook voor ‘volledige transparantie en continue monitoring van de uitstoot van vervuilende stoffen’.  Drie stichtingen uit de IJmond stelden daar, gesteund door enkele anonieme geldschieters, eerder al een miljoen euro voor beschikbaar.

D66, CU en GroenLinks kwamen met moties over strengere uitstootnormen, in woord gesteund door CDA-lid Mulder, in haar eigen woorden: “even een tik uit deelde” aan Tata Steel.

De eerdere opmerking van directeur Hans van den Berg in Nieuwsuur dat de overheid niet streng genoeg heeft opgetreden tegen het bedrijf zei ze: “Als ze ‘m willen, kunnen ze ‘m krijgen.”

Rijk kan weinig doen

Ferme taal, maar staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat gaf eens te meer toe: het Rijk kán op korte termijn simpelweg weinig aan doen aan de te ruime uitstootnormen.

“Het gaat om Europese normen, en de handhaving ervan ligt bij de provincie. De vertrouwenscrisis in dit dossier is groot genoeg om hier als staatssecretaris stoere beloftes aan toe te voegen, die ik niet kan waarmaken.”

Daarop kaatsten SP-lid Renske Leijten en Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren terug dat hij die stoere beloftes al eerder deed, toen hij zei dat er geen toekomst van Tata Steel is als het bedrijf niet schoner wordt.

“Koppel aan die woorden ook aan een deadline”, spoorden de twee hem aan, ook middels een motie.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]